Nem mindegy, mit használunk

2021.01.09. 15:00

Odafigyeléssel az ápolt bútorért

Hogy bútoraink hosszú távon megőrizzék szépségüket, nem mindegy, hogy mivel takarítjuk őket. A különböző anyagok különböző felületkezelést és karbantartást igényelnek. Boncz Péter, az egyik nagy barkácsáruház szakértőjének tanácsai következnek.

EB

A takarításhoz számos méhviaszos bútorápoló közül választhatunk, de lenolaj és egy teáskanál só keverékével is csillogó hatást érhetünk el. A bőrfelületeknél figyeljünk arra, hogy azokat sohase dörzsöljük. Tisztán tartásukért és ápolásukért bőrápoló szerrel töröljük át!

Forrás: shutterstock

A fa és furnér nem szeretik a nedvességet, részesítsük előnyben a száraz takarítást, a portörléshez sima rongyot vagy mikroszálas törlőkendőt használjunk – utóbbi minimálisan polírozza is a bútort! A száraz portalanítás után a fának a természetes nedvességét folyamatosan konzerválni kell politúrral, vaxszal vagy akár magas viasztartalmú ápoló­szerekkel, mert különben szálkássá válhat és repedések jelenhetnek meg rajta. Az üzletek polcain számos méhviaszos bútorápolót találunk, természetesen ezek is hatékonyak, ha viszont házilag szeretnénk hasonló, csillogó hatást elérni, akkor lenolaj és egy teáskanál só keverékéből cseppentsünk rá egy rongyra, azzal töröljük át a bútort! A lenolajos oldat mellett vannak, akik az olívaolaj és pár csepp citromlé kombinációjára esküdnek, bármelyik is legyen a befutó, az biztos, hogy környezetbarát megoldást választottunk.

A laminált felület könnyen karcolódik

A modern háztartásokban talán a laminált lapokból készült bútorokból találunk a legtöbbet. Ezek nem bírják a nedvességet és a párát. A problémák nem a felületen, hanem az élzárásnál jelentkezhetnek. A hagyományos élfóliázott bútor könnyedén elválik, ha nedvesség éri. Ezt a főleg konyhai és fürdőszobabútorok esetében alkalmazott ABS élzárással lehet megakadályozni, amely a nedvesség útjába áll. Könnyen karcolódnak is ezek az anyagok, ezért a takarításnál puha rongyot használjunk.

Ne hagyjuk a felületre rászáradni!

Bármilyen munkalapról is legyen szó, tömör fáról vagy gránitról, az tulajdonképpen aranyszabály, hogy a szennyeződéseket ne hagyjuk a felületre rászáradni, amint lehet, takarítsuk le! Összességében a túlságosan erős súrolószereket is célszerű kerülni, ha pedig fából készült a munkalap, akkor van néhány specifikus lépés, amit célszerű megtenni.

A tömörfa munkalapot típusához való olajjal célszerű kezelni, első lépésként nedves ronggyal kell megtisztítani. Ha megszáradt a felület, akkor szivaccsal fel is lehet vinni az első réteg olajat, rajtahagyni a munkalapon 20-30 percig, a maradékot pedig letörölni – az ideális eredmény érdekében kétszer szükséges megismételni!

A tapasztalat szerint a márvány esetében a szódabikarbóna és a víz elegyeként kapott pépes krém kiválóan alkalmas tisztítószer.

A takarításhoz számos méhviaszos bútorápoló közül választhatunk, de lenolaj és egy teáskanál só keverékével is csillogó hatást érhetünk el. A bőrfelületeknél figyeljünk arra, hogy azokat sohase dörzsöljük. Tisztán tartásukért és ápolásukért bőrápoló szerrel töröljük át!
Fotó: shutterstock

Bőr és műbőr, no meg a napfény

A bőr- és műbőr bútorokra egyaránt igaz, hogy azokat óvni kell a közvetlen napfénytől, hiszen nedvességtartalmuk elvesztésekor kezdenek berepedezni – ezt a folyamatot kell megelőzni.

A rendszeres ápolás lehet portalanítás puha ronggyal, esetleg enyhén nedves kendővel, egy dolgot tartsunk észben: semmiképp se dörzsöljük a kényes felületet! Bizonyos időközönként szappanos vízbe mártott ronggyal is áttörölhetjük.

Mivel a bőr és a műbőr kifejezetten érzékeny felület, célszerű 3-4 havonta bőrápoló szerrel áttörölni. A bőrápoló ebben az esetben kizárólag bútorhoz készülhet, minden más – ruhára vagy cipőre szánt – vegyszer elszínezheti, rongálhatja a bútor felületét.

Kerüljük a klórtartalmú vegyszereket!

A rattan bútorok sokszor a szabadban vannak, kiemelt figyelmet kell fordítani az állagmegóvásra. Az általános tisztításra megfelelő a puha kefe, illetve a szappanos vízbe mártott rongy.

Figyeljünk rá, hogy a mosószeres víz ne ivódjon bele az anyagba, ugyanis a nedvesség nem tesz jót neki, ezért vagy rögtön tegyük ki a napra, vagy töröljük át száraz ronggyal.

Jó tudni: bármilyen bútorról is legyen szó, kerüljük a klórtartalmú vegyszereket és az olyan szerves oldószereket, mint az aceton vagy a benzin, a szemcsés súrolószereket pedig inkább hagyjuk meg a fürdőszobai takarításokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!