Otthon

2013.04.30. 05:56

Itt a kaszálás ideje!

A márciusi, havas, hideg napok után a természet gyorsan behozta a lemaradást. Itt a kerti munkák, a fűnyírás, kaszálás ideje. Nem mindegy, milyen szerszámokkal látunk munkához.

Gábor Gina

A négykerekű, benzines vagy elektromos fűnyírókat mindenki ismeri. Ám a nehezebb terepeken – gyümölcsösben, a fák között –, a gazdák jó hasznát veszik egy fűkaszának. Hogyan válasszunk a kínálatból? Erről beszélgettünk Rácz Gabriellával: – Ha egy kétütemű, benzines fűkaszát szeretnénk, fontos felmérni, miféle teljesítményű gépre van szükségünk. Tudnunk kell, hogy mekkora területen használjuk majd, de a terep minősége is lényeges: ha rendszeresen óriási gazt kell vele vágnunk, komoly szerkezetre van szükségünk... – mondja Rácz Gabriella.

Rácz Gabriella egy könnyű szegélynyírót mutat. Ha kisebb kertünkben rendszeresen használjuk a fűnyírót, nagyon jó hasznát vesszük: a szegélynyíróval a kerítés melletti területeket is könnyedén elérhetjük... (Fotó: Nagy Norbert)


– Ami a karbantartást illeti: a levegőszűrő tisztítása, a szöghajtómű zsírozása nagyon fontos. Emellett jó minőségű olajat kell használni, és ügyelni benzin-olaj keverék megfelelő arányára – tudtuk meg Rácz Gabriellától, aki azt is hozzátette: a levegőszűrő tisztítására nyolc üzemóra után érdemes sort keríteni. Egy hobbikertésznek persze nehéz észben tartania: hány órát használta a fűkaszát.

Rácz Gabriella erre azt mondja, jó támpont, ha öt liter benzint „keverünk be” a kasza üzemeltetéséhez – az a benzin 8-10 üzemórára elegendő. Ha kifogy az üzemanyag, ideje van a karbantartási munkálatoknak. Megtudjuk: a tavaszi meghibásodások nagy része abból adódik, hogy ősszel rosszul tették el a gépet, benne hagyták az üzemagyagot. Ez károsítja karburátort. Kiderül: az sem mindegy, milyen damilt használunk a fűkaszához.

Nem javasolt szögletes damil, mert tönkreteszi a damilfejet. Ha csak kicsi kertünk van, nem túl nehéz a terep és rendszeresen használjuk a fűnyírót, fölösleges fűkaszát vennünk. Ám a négykerekű fűnyíró mellet jó szolgálatot tesz a szegélynyíró! Amit a fűnyíróval nem tudunk elérni – a járda mellett, a kerítés tövében – a szegélynyíróval könnyűszerrel levághatjuk.

Benzines és elektromos változat egyaránt létezik a kínálatban...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!