hatékonyság, minták, színek

2020.08.09. 08:30

Az erkélyünk hűs árnyékában

Az olcsó és egyszerű megoldások kedvelőinek a napernyő jelentheti a legjobb megoldást, míg a modern darabok kedvelői egy napvitorla felszerelésével is árnyékolhatják erkélyüket.

Héjj Vivien

Több módon is kizárható a napsugár a balkonról Fotó: NN / FMH

A rekkenő hőség időszakában egy jól megválasztott árnyékoló életmentő lehet. Az otthonunk hőmérséklet-szabályozására számos megoldást találunk, de vajon mit tehetünk az erkélyen? A társasházak – különösen a panellakások – viszonylag gyorsan felmelegednek, így az erkély lehetőséget adhat egy kicsit kiszabadulni az otthon forróságából. Ahhoz, hogy ne csak az esti órákban élvezhessük a balkon adta lehetőségeket, érdemes ennek árnyékolására is bevetni néhány praktikát. Természetesen ezek használhatósága nagyban függ az adott erkély méretétől, formájától.

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a napernyő beszerzése, ebből érdemes akár két darabra is beruházni, így a hagyományosnak mondható, kisebb méretű erkélyeken jelentősen növelhetjük az árnyékos órák számát. Előnye, hogy könnyen beszerezhető, gyorsan felállítható, mobilis és még a pénztárcánkba sem kell túl mélyen belenyúlni.

Több módon is kizárható a napsugár a balkonról Fotó: NN / FMH

Anyagilag lényegesen nagyobb kiadás, ám az eredményesség tekintetében is markánsabb az erkélyredőny, ami az egyik leghatékonyabb megoldást jelenti a hőség elleni harcban. Ennek megvásárlása és beszereltetése költségesebb folyamat, ám cserébe praktikus, ízléses és hosszú távú megoldást kapunk, ráadásul télen is jó hasznát vehetjük. Hátrányként megemlíthetjük, hogy ha a redőny adta árnyékban szeretnénk hűsölni, akkor sajnos le kell mondanunk a kilátás élményéről.

A feltekerhető napellenző már nem csak a strandbüfék privilégiuma, az erkélyeken is rendkívül hatékony és dekoratív megoldás. Választhatunk különböző színek és minták közül, így könnyedén megtalálhatjuk az erkélyünk hangulatához leginkább passzoló darabot. Árak tekintetében a középmezőnybe sorolható, de a befektetés nem csak egy szezonra szól. Amikor használaton kívül van az eszköz, könnyedén feltekerhetjük, így nem foglal plusz helyet.

A modern megoldások kedvelőinek a játszótereken egyre elterjedtebb napvitorla jelentheti a megoldást. Könnyen beszerezhetjük, ráadásul mi magunk is felszerelhetjük. Ha napozni szeretnénk az erkélyen, akkor is ideális megoldás, hiszen a napvitorla anyaga átengedi a barnuláshoz szükséges napfényt, ám segít a hőség elleni küzdelemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!