Otthon

2009.09.22. 02:29

A Franta-műhely titka

Magyaralmás - Franta Dezső bútor-restaurátor tudatosan keresgélt a megyében hitelesen régi, falusi házat: végül rá is bukkant a megfelelőre. A tornácos, hosszú épület 1827-ben készült: ezt az évszámot vésték a gerendába is a tisztaszobában.

Gábor Gina

A hosszú, tornácos épületben régen két otthon volt: a hátsó traktusban a cselédlakás kapott helyet. Ám házigazdánk egybenyitotta a két lakot: a vakablakot kibontotta, és boltíves, oszlopos átjárót készített. A hajdani cselédlakásban van a fürdőszoba és a konyha. A másik lakás konyhája most a műhely, ott kaptak helyet a restaurátor varázs-szerei ... Az utcára néző tisztaszobában - a döngölt földet - Franta Dezső a hajópadlóval váltotta fel, és saját kezűleg készített kályhát is mindkét szobában. Az egyikben sütni lehet: a sütő 1800-as évekből származó ajtajára egy tüzép-telepen bukkant. 

Franta Dezső eredetileg kerámia-restaurátor, később a képzőművészeti főiskolán fa-és fémrestaurátori diplomát szerzett. Évekig dolgozott múzeumokban: Szentendrén, Esztergomban... Ma kerámiát oktat egy művészeti iskolában, közben bútorokat restaurál. Nem csoda, ha a régi házában is szebbnél szebb darabokra lelünk. Kevesen becsülik ma a régit, pedig újra széppé varázsolható.

Az ónémet tálaló az 1800-as évekből való: Franta Dezső Dunabogdányban vette. A barokkos csigavonal-díszítést már házigazdánk elkezdte megtisztítani... A virágmotívumokkal borított, festett sarokpad is gyönyörű: egy balatoni pincében tárolták. A festett fiókos komódon is megakad a szemünk: a felirat szerint Böröczki Tamás tulajdona volt az 1840-es években. A tisztaszobában furcsa, szép szekrényt láthatunk, az 1900-as évekből: bútor a polgáriasodott, népi felfogást tükrözi. Kós Károly idejében terjedt el ez a stílus, a Wekerle-telepi otthonokat is effélékkel rendezték be: a paraszti darabokhoz képest szabályosabban faragták, festették meg a bútor tulipános díszítését. Kevés van belőle: érdekességnek számít, s egy kinyitható kanapé is tartozik hozzá...

Sokan kidobják a régi paraszti bútorokat: a végső döntés előtt érdemes szakemberrel megvizsgáltatni az örökölt darabokat - tanácsolja a szakember, aki egy szerényebb, fenyőből készült, szép formájú falusi tálalót mutat. Azt mondja, a legfontosabb, hogy gombaölő szerrel kezeljük az efféle darabokat. Ezt házilag is megtehetjük: de a szert csak bútor belsejére lehet felvinni, arra a felületre ahol nincs lefestve! Így biztosan tartós marad. Ha nincs különösebb értéke, a vegyszeres kezelés, az elkopott fióksínek kicserélése után mi magunk is lefesthetjük a bútort. Ám ha értékes darabról van szó: bízzuk a felújítást szakemberre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!