A kinti rész is fontos

2022.03.29. 17:00

Kint is, bent is lakberendezés

Elméletileg már egy hónapja itt a tavasz, azonban a gyakorlatban ez kissé másképp van. Március elején még előfordult, hogy hó­záporok tarkították napunkat. Átlépve az áprilisba, végre valóban elérkezhet az igazi tavasz.

Déri Brenda

Fontos, hogy legyen egy központi bútorelem, ami köré épülnek a további kiegészítők, dekorációk

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt napokban villámgyorsan felszökött a hőmérő higanyszála, ezért sokan úgy döntöttek, hogy kipakolják kerti bútoraikat és kicsinosítják teraszukat. A verőfényes napsütés adta az ösztönzést arra, hogy összegyűjtsünk néhány tippet és praktikát, hogyan lehet berendezni egy szép, esztétikus kültéri helyiséget, kertrészletet.

 

Legyen szó teraszról vagy erkélyről, jelen cikkünkben megmutatjuk az ötletes lakberendezési megoldásokat. Mindegy, mekkora térről van szó, mindenekelőtt alaposan takarítsunk ki, majd szabaduljunk meg mindazon kint maradt daraboktól, amelyekre már nincs szükségünk. A hideg idő beköszöntével sokan abba a hibába esnek, hogy kint hagyják növényeiket, kerti bútoraikat. Míg előbbieken már nemigen lehet segíteni, addig utóbbiakon nagyon is. A vasból, fémből készült kiülők jobban bírják a téli időszakot, viszont a fából készültek már kevésbé, ezeken egy kis csiszolás és festés csodákat tesz. Meglehet, jobban fognak kinézni, mint új korukban.

 

Ha kitakarítottunk, kezdődhet a tér valós berendezése. Fontos, hogy legyen egy központi bútorelem, ami köré épülnek a további kiegészítők, dekorációk. Ez lehet egy rattankiülő, kültéri ebédlőasztal székekkel vagy bármilyen kinti ülőgarnitúra. Ügyeljünk arra, hogy ezek kimondottan kültérre vásárolt darabok legyenek, az időjárás viszontagságaira felkészülve. Majd ha ez megvan, jöhet néhány párna, takaró, asztalterítő. Akár néhány lámpást is elhelyezhetünk az asztalon.

Akkor sem kell lemondanunk a növényekről, ha csak erkélyünk van
Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Erkély esetében helyhiány miatt talán nem fér el nap­ernyő, de egy nagyobb teraszon biztos. Így az se maradjon el, funkcionális és mutatós. Mind a terasznál, mind az erkélynél remekül képesek feldobni a tereket a különböző lámpások vagy lampionok. Főleg, ha fel vannak függesztve valahova, korlátra, oszlopra, netán az ereszre. Ezenkívül nagyon felkapott manapság még a függőfotel is, meglehetősen sokféle közül választhatunk már.

 

Kanyarodjunk vissza egy pillanatra a növényekhez, no persze nem azokhoz, amelyeket kint felejtettünk előző télen. A gyönyörű, terebélyes leanderek, aloe verák nagyon jól bírják és kedvelik is ezt a tavaszias időt, ugyanakkor viszonylag nagy helyet igényelnek, így inkább a teraszokon férnek el. Azonban akkor sem kell lemondanunk a növényekről, ha „csak” erkélyünk van, a korlátra felfüggesztett színes muskátlikkal nem lehet mellényúlni. Aztán a műgyepről is érdemes szót ejteni, ugyanis egyre több helyen, főként a modernebb, minimalista stílusú társasházak erkélyein látni, hogy előszeretettel élnek a műfű megoldással, melyről ma már szinte meg sem lehet mondani, hogy nem igazi. Amikor minden a helyére került, kiegészíthetjük még néhány aprósággal a berendezett teret, mellyel még inkább otthonossá tesszük. A fent említett néhány dekoráció mellett elhelyezhetünk akár egy-egy strapabíróbb szőnyeget, művirággal teli vázát vagy egy-két tetszetősebb tárolót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!