vidéki panel

2021.04.27. 17:30

A Kádár-kockák népszerűsége ma is töretlen

Fél évszázad után is töretlen népszerűségnek örvendenek a Kádár-kockák. A homlokzat geometrikus alakzatai azonban a felújítások során már kezdenek eltűnni. Egyes felmérések szerint közel egymillió ilyen típusú házat találhatunk országszerte.

Héjj Vivien

A magyar lakosság közel fele lakott már Kádár-kocka típusú házban

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kockaház, Kádár-kocka, vidéki panel – a kifejezések mindegyike ugyanarra a háztípusra utal. Legtöbben talán Kádár-kockaként említik az általában 10×10 méteres alapterületű otthonokat. A kockaházak építése az 1950-es években kezdődött, bár akkor még sokan nem kedvelték a sablonos kinézetű háztípust. Ennek ellenére rengeteg – egyes számítások szerint 800 ezer – ilyen kockaházat húztak fel néhány évtized alatt. Első fénykorát a hatvanas évektől a nyolcvanas évek végéig élte. Ami a városokban a lakótelep, az volt vidéken a Kádár-kocka, ezért is nevezte el a köznyelv „vidéki panelnek”.

Tény, hogy a kockaházak legalább annyira egységes kinézetűek voltak, mint a panelépületek. Utóbbiak jó része mára szigetelést és új, változatos színezést kapott. Előbbiek egységes kinézetét azonban jellemzően a homlokzat egyedivé tételével próbálták megtörni, így hát nem ritka, hogy a homlokzaton néhol még ma is különféle színes geometriai formákat látunk – rombuszok, négyzetek és körök sokaságával próbáltak kitűnni a tömegből a kockaházak tulajdonosai. Manapság már ez is változik, aki Kádár-kocka vásárlására adja a fejét, a külső szigeteléssel egyidejűleg újrafesti, újraszigeteli a homlokzatot is, ekkor azonban a geometrikus alakzatok már természetesen nem kerülnek vissza.

A magyar lakosság közel fele lakott már Kádár-kocka típusú házban
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Alapterületüket tekintve általában száz négyzetméteresek ezek a háztípusok, az utcafrontra két nagy ablak került, és jellemzően sátortetős kivitelben épültek. Töretlen népszerűségüket bizonyítja az is, hogy az állam nemrég egy külön tervkatalógust hozott létre azért, hogy a megvásárolt Kádár-kockák felújítása még gördülékenyebb, gyorsabb ügyintézésű legyen. A háztípus nagy előnye, hogy korszerűsítéssel és felújítással egybekötve nagyon jól alakítható, bővíthető, így akár szemet kápráztató modern otthont is varázsolhatunk belőle.

A legújabb építészeti megoldásokat látva az ember egyre nehezebben mondja meg a házakról, hogy valaha „egyszerű kockák” voltak. A változtatási lehetőségek igazán sokrétűek, így fordulhat elő az, hogy a geometrikus alakzatokkal tarkított kockaház egyszeriben kétszintes családi házzá válik, ahogy olyan megoldás is létezik, amelynél az egyik utcafronti helyiség felének beáldozásával lodzsát alakíthat ki a tulajdonos.

Gyorsan meg tudták építeni ezeket a házakat
Fotó: FMH-archív

Egy friss, reprezentatív felmérés arra is rámutatott, a magyar lakosok szíve még mindig a kockaházak felé húz. A felmérésben részt vevők közel fele – 43 százaléka – válaszolta azt, hogy vásárolna ilyen kialakítású házat. A magyar lakosság közel fele lakott már Kádár-kockában, a válaszadók közel negyede pedig jelenleg is ilyen típusú otthonban él. Természetesen még mindig a falvakban találunk legnagyobb arányban kockaházakat.

A népszerűségi listán az előkelő második helyen áll – a mediterrán jellegű földszintes családi ház után – a Kádár-kocka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!