Népszerűek a tartósabb fajták

2020.12.22. 07:05

Vajon létezik tökéletes fenyőfa?

Kis lakásba kis fenyő, nagy lakásba nagy fenyő – gondolhatnánk ugyebár, ha ez ilyen egyszerűen menne a valóságban is. A megfelelő fenyő kiválasztására azonban időt és energiát nem sajnálva képesek vagyunk akár hosszabb ideig is róni a köröket az árusok forgatagában.

Héjj Vivien

A tökéletes darab megtalálása nem egyszerű feladat

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Túl kicsi, túl nagy, nem elég gömbölyű, túl gömbölyű. Ez egy kicsit balra dől, az egy kicsit jobbra... megvan, ez a tökéletes darab! – ezen eszmefuttatás valószínűleg sokak fejében lejátszódott az elmúlt napokban, de vannak olyanok is, akik még a nagy feladat előtt állnak: ki kell választani a karácsonyfát megtestesítő fenyőt. Azt gondolhatnánk, ez a világ legkönnyebb feladata, mégis minden otthonnak megvannak a maga sajátosságai, így ezek figyelembevételével kell kiválasztani a tökéletes darabot.

A lucfenyők, az ezüstök és a nordmannok tengerében bizony könnyen elsodorhat minket az ár. Hogyan válasszuk ki a tökéletes darabot? Hogyan növelhetjük a fenyő élettartamát? Mit tehetünk a tüskék potyogása ellen? A kérdések megválaszolását szakértőre bíztuk, így a őstermelők, fenyőárusok között sétálva Hósvári Zsoltot kértük arra, segítsen eligazodni a fenyők rengetegében.

A tökéletes darab megtalálása nem egyszerű feladat
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Mint megtudtuk, egy átlagos panellakásba, ahol a hőmérséklet 25 fok körül van és a család szeretné, ha január elejéig szép maradna a karácsonyfa, a legideálisabb választás a nordmann fenyő, ez ugyanis nem potyogtatja nagymértékben a tüskéit, így kevésbé kell tartanunk attól, hogy még júniusban is találunk itt-ott néhány fenyőtüskét. De hová helyezzük?

– Mivel kivágtuk, igazából már teljesen mindegy. Tartósság szempontjából inkább az a fontos, mikor vágták ki a fát. Minél később, annál tartósabb lesz. A nordmannok például a kivágástól számítva legalább két-három hétig biztosan szépek maradnak, sőt azt mondanám, hogy egy december elején kivágott fa még január első napjaiban is mutatós – fogalmazott a fenyőárus, aki azt a sztereotípiát is ledöntötte, hogy ennek a fának nincsen illata.

Azokban az otthonokban, ahol a páratartalom magasabb és a hőmérséklet nem túl magas, az ezüst- vagy a lucfenyő is remek választás. Utóbbiról úgy tartják, ez potyogtatja le elsőként a tüskéit, ám egy december első felében kivágott lucfenyő az ünnepek idején szintén ékes dísze lehet az otthonunknak ugyanúgy, mint az ezüstfenyő, amely különleges kinézete mellett csodás illatával is szebbé varázsolja az ünnepi időszakot.

A méretet tekintve városszerte bőséges választékot találtunk. A kis méretű fáktól egészen a 3-4 méter magas darabokig válogathatnak a vásárlók. Mint megtudtuk, a legkeresettebbek a 180 centiméter körüli magasságú fák, de gyakran vásárolnak a 250–270 centiméteres darabok közül is, hiszen ezek szinte bármelyik lakásba beférnek – már ami a magasságot illeti.

Vásárlás előtt az összes fát „behálózzák”
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A fenyők között tett sétánk során azt is megtudtuk, a földlabdás fenyők iránt nem túl nagy a kereslet. Ennek a kivitelnek előnye, hogy kiültethetjük az udvarunkba, kertünkbe, ám sajnos arra nincs garancia, hogy a fa később megered. Az egyik árus úgy fogalmazott, az eladott fák nagyjából 10 százaléka földlabdás. Ilyen arányú értékesítésről nyilatkozott egy másik őstermelő is. A földlabdás fenyőkről érdemes tudni, hogy ugyanúgy kell rájuk tekinteni, mint a szobanövényekre, azonban sok vizet nem igényelnek. A karácsonyi időszak alatt elég 2-3 alkalommal meglocsolni. A kiültetésről megoszlanak a vélemények: van, aki azt mondja, karácsony után már ki lehet ültetni, míg mások arra esküsznek, hogy ezzel érdemes megvárni a tavaszt.

Mindenki szeretné, ha a felállított fenyő minél hosszabb ideig szép és illatos maradna. Egyes fenyőtalpakba vizet is tölthetünk, de az élettartamot ez sajnos nem növeli.

– A kivágás után is elég gyantás a fa, így az már nem szívja fel a nedvességet. A kivágott fa esetén a locsolás hasznossága a sztereotípiák közé tartozik – fogalmazott Hósvári Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!