szebbnél szebb virágtartók

2020.10.11. 14:50

A régi tárgyak új életre kelhetnek

A használaton kívüli létra mellett a korrózió áldozatául esett fazekakat is új életre kelthetjük, szebbnél szebb virágtartókat készíthetünk belőlük.

Héjj Vivien

Az ósdi eszközöknek új funkciót adhatunk Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Ha gyönyörű egyedi virágtartókkal és állványokkal szeretnénk különlegesebbé tenni a környezetünket, nem kell feltétlenül mélyen a pénztárcánkba nyúlni. A ház körül megtalálható használaton kívüli holmik felhasználásával máris csodálatos környezetben tudhatjuk növényeinket. Az egyik legegyszerűbb megoldás a már régi, ütött-kopott kaspók renoválása. Válasszunk időjárásálló festéket és kreatívkodjunk kedvünkre! Alkalmazhatunk decoupage technikát vagy egész egyszerűen játszhatunk a színekkel.

Szinte minden háztartásban találni egy-egy idejétmúlt fazekat, teáskannát, bödönt vagy éppen egy agyonhasznált vödröt. Ahelyett, hogy a kukába dobnánk ezeket az ósdi eszközöket, adjunk nekik új szerepeket! A retró szellemiség jegyében akár külső változtatás nélkül is megállják a helyüket, azonban ezeket is bátran újrafesthetjük. Más dolgunk nincs is, mint megtölteni a most már cserépként funkcionáló eszközöket virágfölddel, és máris kezdődhet az ültetés. Ha elfogyott a baracklekvár, ne dobjuk azonnal kukába az üveget. Tisztítás után fessük le, tekerjük körbe kívülről a teljes felületét vastag madzaggal, vagy csak kössük körbe egy számunkra tetsző mintájú szalaggal!

Az ósdi eszközöknek új funkciót adhatunk Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap

Öntsünk bele virágföldet és válasszunk egy kisebb növényt, amit bele tudunk ültetni! Méretéből adódóan akár beltéren is jól mutat. A már kissé berozsdásodott, használaton kívüli ereszcsatornának is jó hasznát vehetjük ha virágültetésről van szó. Az íves bádoglemezeket felül, a két végénél fúrjuk ki, és erősítsünk rájuk kötelet! Ha kis kampókat is akasztunk a kötelekre, akkor az erkélyről is tökéletesen lelógathatjuk. Töltsük meg földdel és ültessük bele kedvenc virágunkat vagy fűszernövényünket, és máris kész az egyedi, hangulatos és nem mellesleg szintén környezetbarát balkonláda!

A raklapok adta lehetőségekről most sem szabad megfeledkeznünk. Ehhez a művelethez érdemes jó minőségű darabot választanunk, hogy azok elbírják a növények és a virágföld súlyát. Állítsuk fel és nézzük meg, mely rekeszek lennének alkalmasak az ültetésre!

Ezeket a részeket béleljük ki nejlonnal – erre a célra alkalmas lehet például a kukazsák, így nem éri annyi közvetlen nedvesség a fát!

Az ültetési folyamat előtt érdemes a virágok alatti farészt táblafestékkel lekenni, így arra felírhatjuk az elültetett növények neveit.

A használaton kívüli kisebb falétrák is remekül funkcionálnak virágállványként. A szétnyitott létra fokai közé vízszintesen vágjunk le deszkákat, melyeket több ponton rögzítsünk a létraszerkezethez! Ízlés szerint lakkozzuk, pácoljuk és sorakoztassuk fel rajta a szebbnél szebb virágainkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!