növeljük élettartamukat!

2020.04.13. 08:00

Langyos vízzel a vágott virágaink frissességért

Egy gyönyörű, színes virágcsokor mindig remek ajándék. Egy kis odafigyeléssel könnyedén meghosszabbíthatjuk vágott virágaink élettartamát.

Héjj Vivien

Számos egyszerű trükköt bevethetünk, hogy minél tovább gyönyörködhessünk vágott virágainkban Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Az első, és talán legfontosabb szabály, hogy megtaláljuk a virágok számára ideális helyet. Ügyeljünk arra, hogy ne tegyük ki a növényeinket közvetlen, erős napfénynek, mert ennek hatására gyorsabban elkezdenek hervadni a színesen pompázó virágok.

Lehetőség szerint egy árnyékosabb, hűvösebb részen helyezzük el a csokrunkat.

A megfelelő méretű váza kiválasztása is lényeges szempont, hiszen ha nincs elegendő helye a virágok szárainak, könnyedén összenyomódhatnak, ami meggátolja a víz felvételének lehetőségét. Talán kevesen gondolták, de a langyos víztől tovább frissek maradnak a vágott virágok, ugyanis minél kisebb a különbség a szoba és a víz hőmérséklete között, annál jobban érzik magukat a növényeink.

Számos egyszerű trükköt bevethetünk, hogy minél tovább gyönyörködhessünk vágott virágainkban
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Vágjunk vissza körülbelül 3 centimétert a virágok száraiból, ezáltal könnyebben fel tudják venni a vizet. Egyenesen vagy ferdén is vághatjuk, lényeg, hogy a művelethez mindenképp tiszta és éles szerszámot használjunk.

Növényeink vízéhez adhatunk tápoldatot, ami szintén segíti a frissesség fenntartását, ám ilyenkor is érdemes 2-3 naponta vizet cserélni. Sima csapvíz esetén ennél gyakrabban ajánlott friss vizet adni a virágainknak, így még tovább gyönyörködhetünk bennük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!