2020.04.13. 08:00
Langyos vízzel a vágott virágaink frissességért
Egy gyönyörű, színes virágcsokor mindig remek ajándék. Egy kis odafigyeléssel könnyedén meghosszabbíthatjuk vágott virágaink élettartamát.
Számos egyszerű trükköt bevethetünk, hogy minél tovább gyönyörködhessünk vágott virágainkban Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap
Fotó: gaborfeherphoto
Az első, és talán legfontosabb szabály, hogy megtaláljuk a virágok számára ideális helyet. Ügyeljünk arra, hogy ne tegyük ki a növényeinket közvetlen, erős napfénynek, mert ennek hatására gyorsabban elkezdenek hervadni a színesen pompázó virágok.
Lehetőség szerint egy árnyékosabb, hűvösebb részen helyezzük el a csokrunkat.
A megfelelő méretű váza kiválasztása is lényeges szempont, hiszen ha nincs elegendő helye a virágok szárainak, könnyedén összenyomódhatnak, ami meggátolja a víz felvételének lehetőségét. Talán kevesen gondolták, de a langyos víztől tovább frissek maradnak a vágott virágok, ugyanis minél kisebb a különbség a szoba és a víz hőmérséklete között, annál jobban érzik magukat a növényeink.
Vágjunk vissza körülbelül 3 centimétert a virágok száraiból, ezáltal könnyebben fel tudják venni a vizet. Egyenesen vagy ferdén is vághatjuk, lényeg, hogy a művelethez mindenképp tiszta és éles szerszámot használjunk.
Növényeink vízéhez adhatunk tápoldatot, ami szintén segíti a frissesség fenntartását, ám ilyenkor is érdemes 2-3 naponta vizet cserélni. Sima csapvíz esetén ennél gyakrabban ajánlott friss vizet adni a virágainknak, így még tovább gyönyörködhetünk bennük.