Amikor a szűk, sötét tér apró praktikával nyílik ki

2019.04.13. 16:00

Tengerpartra vezető hálószoba – Optikai tuning

A kis terek is nagyíthatók optikailag, csak a megfelelő módszerekkel kell trükközni. Jó szolgálatot tehet a fény, a tükör és még néhány egyéb megoldás…

S. Töttő Rita

A térnövelő tapéták nagyon divatosak és látványos hatást lehet velük elérni – a kérdés csak az, mikor unja meg az ember…

Forrás: shutterstock

Kis előszobák, pár négyzetméteres szobák, nappalik esetében segíthet sokat néhány megoldás, amellyel a valóságban vagy csak optikailag, de megnövelhető a tér.

Bútorok a magasban?

Ha falakat nem bontunk, újakat nem emelünk, akkor a legjobb megoldások közt említhetjük például a szekrények „magasba emelését”, vagyis amikor a tárolórendszerek a falra kerülnek, biztonságos magasságba. A beépített előszobaszekrények, illetve a komódnagyságú tárolók helyett lehet ez jó megoldás. Úgy kell ezt elképzelni, mint a felső konyhaszekrényt, csak éppen alsó rész nélkül. A tér máris nagyobb – több mint fél méterrel –, a tárolás pedig megoldott.

A térnövelő tapéták nagyon divatosak és látványos hatást lehet velük elérni – a kérdés csak az, mikor unja meg az ember…
Fotó: shutterstock

A tükör egyszerű megoldás

Térnagyító és derítő hatású a nagyobb tükörfelület alkalmazása is. Ezért szeretik sokan a tükrös ajtajú gardróbszekrényeket, amelyek például ablak közelében elhelyezve szinte új ablakot nyitnak a szobára. A fény megkétszereződik és lesz egy felület, ahol a szoba mintha folytatódna. Érdemes ezeket a tükrös gardróbokat az ajtóval szemközti falhoz helyezni, hogy legyen értelme a térnövelő hatásnak. Hiszen ha nem látszódik, nincs is sok értelme. Tükörfelület a kisebb, sötét előszobákban is nagy segítség – no persze nem csak azért, hogy még egy utolsó pillantást vethessünk oufitünkre távozás előtt, hanem azért is, mert ha csak pár fénynyaláb is éri, ott azért kicsit világosodik a terület. És persze szintén lesz egy „falnyi folytatás” a térben.

Természetes fény kint és bent

Felújításkor, építkezéskor az ilyen sötét, ablaktalan, kis ablakkal vagy éppen nyomasztó adottságokkal rendelkező térbe érdemes fénycsatornát terveztetni, amely a külső fényt csalja a szobába. Kis tükrözött csatornarendszeren érkezik benne a külső természetes fény, amellyel így „ingyen” fényforráshoz jutunk. Létezik ma már eltakarható, vagyis sötétíthető változat is, így aki sötétre vágyna bizonyos időszakokban, szintén választhat ilyet. Az eső állítólag kopog rajta, ezért nem javasolják például hálószobába, de például biztos ugyanilyen a tetőtéri ablak is, tehát elviselhető, ha arról van szó.

A tükrök mindig jó szolgálatot tesznek, ha valahol növelni kell a teret
Fotó: shutterstock

Térnövelő tapéták

A legütősebb azonban, amelyet csak a bátrak vállalnak be, a térnövelő hatású tapéta. A vizuális effektek többféle módon is segíthetnek – vannak a letisztult geometriai formák, amelyek kívülről befelé szűkülve keltik azt az érzetet, mintha a fal egy folyosóban vagy éppen az univerzumban folytatódna. Ugyanilyen hatása van a valódi folyosókat, árkádokat, lugasokat láttató fényképtapétáknak is, de nagyon mutatósak a tengerpartra vezető deszkafolyosót, városra, hegyre, erdőre, vízpartra nyíló ablakot vagy teraszt mutató képek is. Ízlés és stílus kérdése csak, hogy a városba vezető híd, az erdőbe hívogató ösvény vagy az újabb szoba képét mutató fal tetszik-e jobban. A tapéta felhelyezése azonban már nem gyerekjáték – persze az ügyes kezű barkácsmesterek maguk is meg tudják oldani, főleg ha öntapadós tapétáról van szó, de a legjobb, ha szakemberre bízzuk a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!