Kreativitás Dél-Fejérben

2018.09.03. 16:00

Őszi színekben pompázó kívánságkút Dégen

Az ősz megjelenésével a színek is birtokukba veszik a teret. Egy virággal megtűzdelt kerti kút igazán illik ebbe a tarka környezetbe!

Szanyi-Nagy Judit

Kovács Gabriella és a házilag készített kerti kú

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A dégi Kovács Gabriella krea­tivitása közismert a dél-megyei településen. A minap autógumikból készített kerti kutat, amely mellett mi sem mehettünk el szó nélkül. Portálunkkal Gabi az elkészítés módját is megosztotta: a műremekhez nem kell más, mint 3 darab (akár kopottabb, de egyméretű) autógumi, pár vékonyabb léc (ezek fogják a kis tetőt összetartani) és 2 darab vastagabb léc (melyek a tetővel együtt a gumikat is tartják).

– A tető készülhet palából, fából, vagy ahogyan én döntöttem, lemezből is. Ezt érdemes zománcfestékkel lefestenünk, így sem az eső, sem az erős napsütés nem árthat a kerti kút szépségének! – tanácsolja Gabi.

Kovács Gabriella és a házilag készített kerti kú
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Először a három autógumit kell nagyon alaposan lefestenünk a kiválasztott színnel: a szebb hatás érdekében ügyeljünk minden egyes kis résre. Ha mindhárom gumival megvagyunk, várjuk meg, míg azok teljesen megszáradnak. Ez az időtől függően akár 2–3 nap is lehet, a lényeg, hogy az autógumi ne ragadjon! Ezt követően mindhárom gumi közepénél mérjünk ki egy akkora részt, amekkora léccel dolgozunk. Esetünkben ez 5x5 centimétert jelent. Ha ezzel megvagyunk, a kimért 5x5 centiméteres részt kell kivágnunk mindhárom gumiból, ehhez egy recés kés vagy flex is használható.

– A kivágásban édesapám segített, mert a gumik elég vastagok voltak, egy ilyen kis darab pedig nehezen vágható ezen a felületen, de nem lehetetlen! – teszi hozzá Gabi. Ha kivágtuk, szúrjuk át a lécet mindhárom gumin, hogy összetartsa azokat. A léc hosszúsága attól függ, milyen magas tetőt szeretnénk. A tető méretét érdemes a gumik szélességéhez igazítani, így azok egyenlő arányúak lesznek, sokkal mutatósabbá varázsolva az építményt. Ha kimértük a tetőként funkcionáló lemez szélességét, hosszúságát, hajlítsuk meg a felénél. Így kapjuk meg a tetőformát. A vékony léceket a fedél két oldalára és az aljára szegeljük, hogy azt megtartsa. Végezetül a tetőt ráillesztjük a gumikba berakott 5x5 centiméteres lécre, és odaszegeljük azokhoz. Ha ezzel megvagyunk, nincs más dolgunk, mint megfesteni a tetőt, és készen is van a kerti kút! Annak környékét – szintén zománcfestékkel – festett sziklakövekkel díszíthetjük, a kútba pedig ültethetünk muskátlit vagy bármilyen más virágot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!