Otthon

2014.05.19. 10:25

A tó a kert szép éke lehet

Otthonunkban igyekszünk megteremteni a feltöltődéshez fontos nyugalmat. Nincs is annál jobb, mint amikor egy kis tó életét is figyelhetjük a saját kertünkben...

Gábor Gina

De hogyan is tudjuk létrehozni azt a miliőt, amelyben hallhatjuk a víz csobogását, gyönyörködhetünk a vízi növények szépségében, no meg a színes halakban? A hasznos tudnivalókról kérdeztük Dombiné Soós Ildikót, a Koi Mánia tulajdonosát.

– A tavat félárnyékos helyen alakítsuk ki, mert ha túl sok napfény éri, könnyebben algásodik. Érdemes elkerülni az erősen lomb- vagy tűhullató fák közelségét is. Fontos, hogy a tó legalább egy méter mély legyen. Így biztosíthatjuk a halak védelmét a nagy melegben: visszahúzódhatnak a hűs és oxigéndús vízbe, a meder aljára. A legalább egy méteres mélység télen az ideális áttelelési hőmérsékletet is garantálja – mondja Dombiné Ildikó, aki arra figyelmeztet: télen sose vágjuk fel a jeget a befagyott tavon! A halak megsérülhetnek a nyomás keltette hullámoktól, vagy felijednek, és több oxigént fogyasztanak.

Nem szabad a tószűrőt, illetve a szivattyút a tó fenekén vagy a mélyebb zónákban elhelyezni, mert ha így teszünk, a tófenék melegebb vize elvegyül a tó hidegebb vizével, és a halak nem tudnak áttelelni – teszi hozzá,A vízinövények nélkülözhetetlenek a kerti tóban: gondoskodnak a biológiai egyensúlyról, tisztítják a tó vizét, sok állatnak nyújtanak menedéket, no és persze, gyönyörködtetnek is... Tavasztól őszig telepíthetjük a növényeket, akkor magasabb a vízhőmérséklet. Figyeljünk arra, hogy víz alatti növények, úszó növények és a vízfelszín feletti levelekkel bíró növények egyaránt helyet kapjanak a tóban. Alapszabály viszont, hogy a növényzet egyharmada víz alatti növény legyen. Különösen vonzó, ha a tó optikai szegélye virágdús. A mocsár zónában érdemes apró gyékényt vagy íriszt elhelyezni, de jól érzi ott magát a réti füzény, a vidrafű a mocsári nefelejcs, mocsári menta is.

Az etetés is igazi élmény: Dombiné Soós Ildikóhoz odaúsznak olyankor a tó különféle lakói (Fotó: Koppán Viktor)

A sekélyvízi növények rendszeres gondozást igényelnek, mivel gyorsan terjeszkednek. A mélyvízi növények viszont azért fontosak, mert részt vesznek az oxigénellátásban és az árnyékolásban. A legkedveltebb tavi növények a csodálatos, színpompás tavirózsák. Ne ültessük ezeket csobogó mellé: a tavirózsa a csendes, nyugodt, állóvizes tavakat kedveli.

Sokféle, igen érdekes külsejű hal közül választhatunk (Fotó: Koppán Viktor)

A halak életet és mozgást visznek a vízi világba, fantasztikus élmény figyelni őket! A tavakba való szép halakból sokféle létezik. A legkedveltebbek a koi, illetve az aranyhalak. Bármilyen halat is válasszunk, helyes etetésük a sikeres gondozás alapja. A táplálékigény és a természetes táplálkozási szokások halfajonként különböznek, a táplálék kiválasztásakor figyelembe kell venni ezeket. Az alacsony értékű táplálék elősegíti az erős alganövekedést – figyelmeztet Dombiné Ildikó.

A tó gépészete is lényeges az oxigén bejuttatása szempontjából – teszi hozzá Ildikó. Ahhoz, hogy megfelelő szűrőt válasszunk, feltétlenül kérjük szakember segítségét.

Címkék#kerti tó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!