Otthon

2014.02.17. 12:10

Mezítláb is jó rajta járni

A szőnyeg fontos kelléke otthonunknak. Melegebbé teszi a lakást, esztétikusabbá varázsolja a látványt. A meleg burkolatok közül a padlószőnyeg adja a lábnak a legpuhább érzetet.

Gábor Gina

Emellett jó hő- és hangszigetelő, tompítja a lépések zaját, és – mivel gazdag a szín és mintaválaszték – változatos eneteriőröket teremthetünk a segítségével. Mostanában a szőnyegpadlót kevésbé használják: elsősorban inkább a hálószobákban, gyerekszobákban vált kedveltté.

– Ha meleg burkolatot választanak az emberek, manapság kétségkívül sokan a laminált padlóra voksolnak, hiszen a laminált padló gyártása az elmúlt években rengeteget fejlődött: mindez forradalmasította a lakberendezést is. Ugyanakkor közben rengeteg változást, fejlődést tapasztalhatunk a meleg burkolatok egyéb fajtáinál is, a szőnyegpadló és a pvc-padló esetében egyaránt – mondja Kozányi Ákos, egy kereskedelmi hálózat munkatársa, aki azt mondja, a laminált padlónak kétségkívül nagy előnye, hogy könnyebb tisztán tartani, mint a szőnyegpadlót, ám a puha, meleg szőnyegpadlón járni sokkal komfortosabb.

– Volt időszak, amikor az egyszínű hurkolt és a tűnemezelt filc szőnyegpadlók közül választhattunk: ma viszont óriási a kínálat, minden féle stílusú lakáshoz lehet megfelelő szőnyegpadlót találni. Az alátétek is egészen mások manapság: régen a szőnyeg hátoldalán gumihab volt, hogy puhább, kényelmesebb legyen rajta a járás, ám ez a gumihab egy idő után elporladt. Ezt aztán vastag filcalátéttel váltották ki a gyártók: manapság még azzal is tovább fokozhatjuk a komfortérzetünket, ha egy centiméter vastagságú ruganyos szivacsalátétet is teszünk a padlószőnyeg alá – mondja Kozányi Ákos, aki hozzáteszi, természetesen ezt a szivacsréteget is le kell ragasztani, ahogyan a padlószőnyeget is, mert csak akkor marad tartós. Az a szőnyegpadló, amit nem ragasztanak le, nagyon könnyen megnyúlik, és nem lehet rendesen vizes tisztítószerrel gondozni.

A szálak nyersanyaga a leggyakrabban polipropilén és poliamid. A polipropilén alapú szőnyegek anyagukban színezettek, és tűzéssel alakítják ki a mintájukat: ezek tapintása sprődebb ugyan, ám tartósabbak, kopásállóbbak. A poliamid szálú szőnyegpadlók puhábbak és finomabbak, ezekre utólag festik rá a nyomóhengerekkel mintákat a gyárakban. Nagyon kedvelt manapság shagghy-típusú szőnyeg: a hosszú szállú, puha, olykor fényes felület a padlószőnyegek divatjára is hatással van...

A pvc-padlók is megújultak az elmúlt években. A legtöbben ugyan a hideg burkolatokat, járólapokat részesítik előnyben, ha a vizes helyiségekről van szó. Ám Kozányi Ákos azt mondja: a mai pvc-padlók mellett is sok érv szól. Egyrészt olcsóbb, mintha járólapot vennénk, ha megunjuk, könnyen újra cserélhető, és mezítláb is jobb rajta járni. A mai pvc-padlók tényleg egészen mások, mint azok, amelyeket a hajdani házgyári lakásokban burkolatként használtak.

A választék színben és mintában is gazdag: van, amelyik a járólapot imitálja, akad, amelyik rusztikus falapokat idéz. Mostanában, amikor a fürdőszobát is igyekeznek szobaszerűvé tenni, meggondolandó a kényesebb, laminált burkolat helyett a vizet, párát is jobban bíró pvc-padlóval otthonosabbá tenni ezt a helyiséget is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!