Otthon

2013.12.16. 16:20

A cserépkályha sosem megy ki a divatból, ma is van rá igény

Manapság sokféleképpen gondoskodhatunk az otthonunk felfűtéséről, mégis, a cserépkályha valahogy nem megy ki a divatból, sőt ismét reneszánszát éli. Talán azért is, mert nem csak melegít, hanem nagyon tetszetős is lehet.

Gábor Gina

– A cserépkályhának az az egyik nagy előnye, hogy gazdaságosan lehet üzemeltetni, a nagy tömege és felépítése miatt a meleget úgy szívja magába, akár a szivacs – mondja Dörnyei András cserépkályha építő szakember.

– Amikor a cserépkályha eléri a maximális hőtároló képességét, akkor kezdi el fűteni a környezetét, ez folyamatos üzemnél napi szinten kis mennyiségű fa eltüzelését jelenti. A másik előnye, hogy kis méretű kéményt igényel, tehát egy hagyományos, régi téglakémény is használható a kályhához.

A cserépkályha nagyon időtálló: a megfelelő kezeléssel igen hosszú ideig szolgálhatja az embert. Többszöri átrakást is kibír a csempe, nem számít ritkaságnak a 25-30 éves kályhacsempe sem – állítja Dörnyei András, aki hozzáteszi, egy szépen megépített cserépkályha ráadásul igazi ékköve lehet otthonunknak, a kályhában lobogó tűz pedig kellemes, meghitt hangulatot varázsol egy-egy hideg téli estén.

A cserépkályha építésénél megkülönböztetünk átrakott, bontott vagy új építésű kályhát. Az átrakás a meglévő cserépkályhánk lebontását, majd újbóli felépítését jelenti, új, korszerűbb belső anyagokkal. Ez a legolcsóbb megoldás, és a munka is rövid ideig tart. Van, aki használt, bontott kályhát vásárol, s ezt építteti fel a szakemberrel. Az új kályha építése persze, a leghosszabb és legdrágább: folyamat, ám egy kályha, akár használt, akár új, minimum 8-15 évre szól – figyelmeztet Dörnyei András.

Dörnyei András szerint a cserépkályha előnye, hogy időtálló, hosszú ideig szolgálja az embert (Fotó: Koppán viktor)

S hogy milyen és mekkora legyen a kályha? Ami a külcsínt illeti, ez a lakók ízlésén múlik, a tervezésnél azonban a ház adottságait is figyelembe kell venni: a szoba fekvése és nagysága, az ablakok, ajtók minősége, a kémény helyzete meghatározó.

– Úgy kell számolni, hogy egy csempe nagyjából 1,5 légköbmétert képes felmelegíteni. Ez adja a minimális nagyságát – mondja Dörnyei András. – Persze, ha a tulajdonos szeretné, hogy a kályhához ülőke, fatároló is kapcsolódjon, az növeli a helyigényt. Dörnyei András szerint a cserépkályha a használata nem igényel nagy szakértelmet. Mindegy, hogy vegyes vagy fatüzelésű kályháról van szó, a legfontosabb, hogy a megépítést vagy átrakást követően ki kell szárítani, ezután lehet használni.

A karbantartást illetően jó tudni: a fűtőberendezés használata során többször tágulnak és összehúzódnak az építési anyagok, folyamatos mozgásban van a szerkezete, illetve az elégetett anyagok égéstermékei lerakódhatnak a füstjáratokban. Ezért évenként, a fűtési idény után szakemberrel meg kell vizsgáltatni a tűzteret, a csempék hézagait pedig újra kell tömíteni, festeni, illetve szükség esetén a járatokat ki kell tisztítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!