Otthon

2013.10.21. 16:45

Beltéri ajtók: fontos a pontos méret

Hol van már az az idő, amikor a társasházi lakásokban mindenütt csak egyforma ajtókat láttunk... Ma már a beltéri ajtókból is óriási a kínálat.

Gábor Gina

Egy-egy lakás felújításkor manapság már sokan döntenek úgy, hogy a beltéri ajtókat is lecserélik modernebbre, tartósabbra és persze, tetszetősebbre. Olyanra, amelyik stílusában, színében jobban illik az új padlóhoz, a bútorokhoz.... Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelőt? Ebben kértük Molnár Gábor segítségét.

- A beltéri ajtóknak több kategóriája létezik. A dekorfóliás változatot különféle színekben, de kizárólag szabvány méretekben gyártják: ez különösen egyszerűen elérhető azok számára, akik típuslakásokban laknak. Az úgynevezett CPL-fóliás ajtók a dekorfóliás nyílászárók továbbfejlesztett változata, amelyen a fólia lényegesen strapabíróbb, nem karcolódik. Olyan helyekre javaslom, ahol nagyobb igénybevételnek van kitéve.

Például azokban a nagyobb családokban, amelyekben a felnőttek mellett a gyerekek is nyüstölik az ajtókat, vagy éppen irodai környezetben, munkahelyeken, ahol komolyabb a forgalom. A CPL-ajtók nagy előnye, hogy az egyedi igényekhez, méretekhez is igazodik a gyártó: a pontos méret alapján bármekkora CPL-fóliás ajtó megrendelhető. Az is lényeges, hogy ajtótok is úgy készül hozzá, hogy teljes egészében átfogja a falkávát. Ami azért praktikus mert az ajtó beszerelése után nem kell falat festeni, javítgatni...


Molnár Gábor

 

Ami a színválasztékot illeti, a dekorfóliás ajtókból hat-hétféle létezik, míg a CPL-fóliás ajtókat tizennégy árnyalatban készítik. Molnár Gábor azt mondja, mostanában a szürkésbarna ajtókat választják sokan, ez a parkettában is igen divatos árnyalat.

Egy másik, magasabb kategóriát jelent az említetteknél a fafurnéros beltéri ajtó, aminek az az előnye, hogy a fa természetességét, melegségét adja, ugyanakkor nem kell kezeni. Persze, sokan ragaszkodnak a természetes fához, az ajtók esetében is: hátrány ugyan, hogy a fa felületét kezelni kell, és ezt bizonyos időközönként meg is kell ismételni. A különféle üvegbetétek légiesebbé tehetik az ajtók megjelenését, de azokba az ajtókba, ahol nem akarják, hogy a fény kiszűrődjön, az ajtó színével megegyező betétet tesznek...

Bármilyen ajtót is válasszunk, fogadjuk meg Molnár Gábor tanácsát: nagyon pontosan és szakszerűen mérjünk, mielőtt ajtót és ajtótokot rendelnénk, hiszen ezen is múlik, elégedettek leszünk-e a végeredménnyel...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!