Otthon

2012.02.14. 09:13

Az igazi csavaranyák

Székesfehérvár - Lassan harminc éve működik egy kis üzlet a belváros közelében úgy, hogy simán elmegy mellette az, akinek nincs konkrét dolga, ügye ott.

Kocsis Noémi

Mondjuk,  nem akar sarokpántot, tényleg ragasztó bőrragasztót, centi vastag lécet, mahagóni árnyalatú fapácot. De aki belép a barkácsboltba, attól sem sötétkék köpenyes, bajszos férfiember kérdi, ugyan milyen minőségben szeretne székbevonó marhabőrt? Nem, itt két csupamosoly, készséges asszonyka áll a pultban: Szatmári Károlyné Edit tulajdonos és lánya, Szatmári Andrea.
- Ide persze zömében férfiak jönnek vásárolni, sok szakmai vevőnk van, cipészek, lakatosok - mondja a csavarlány. - A magánvásárlók jellemzően egy sztorival érkeznek. Kérem szépen, van egy kutyám, akit el szeretnék zárni a háztól, de nem zár kéne a kapura, hanem olyan izé, hogy reteszeljen is... tudja! Bajonettzárra gondol a kedves vevő, de így nem fogja ismerni, tehát puhatolózom tovább, lapos kéne, vagy gömbölyű? Előbb-utóbb dűlőre szoktunk jutni az elnevezéseknél...
Mert magyar nyelvünk igyekszik követni a zsargont, de a legtöbb, alig-centis fémbigyuszt mégiscsak németesen ismerjük. Külön neve van a ringlinek, ami cipészeti kellék és fűzőszemet jelent és más a rigli, ami félfordító, miszerint menyecskezár - ahogy Pepin sógor mondaná a Sörgyári capriccioban.  Edit ma is sebtében ki tud cserélni egy szekrényajtó-zárat, visszaszerel egy leszakadt konyhaszekrényt. Utóbbi mostanában amúgy gyakori a régi bérházakban, karácsonytájt szinte csak ehhez, no meg a szétesett fotelekhez (otthon ültek az emberek, jöttek az ugrálós unokák!) adtak el alkatrészt, görgőket. Andrea - ahogy szokás mondani - szintén zenész.
- Inkább csavarozok, mint kössek, horgoljak. Gyerekkoromban a technikaóra kész kínszenvedés volt, egy osztálytársamat kértem meg, hogy csinálja meg helyettem a kézimunkafeladatokat.
A romló közbiztonság miatt egyre többen vesznek zárat, lakatokat, riglit. Talán ez a garancia rá, hogy lesz munkája itt a következő generációknak, például a 12 éves fiúunokának.
 Már háromévesen imádott a dobozokban turkálni - mosolyog a ma zömében árubeszerzést intéző nagymama elnézően, de hozzáteszi: más szakmát is el tudna képzelni a fiúcskának. Az állás egyelőre Nagyi: Unoka 0-1...

Címkék#csavar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!