Otthon

2009.08.18. 02:29

Mindig kell egy nyugodt kis zug

Székesfehérvár - Nincs mindig hely a lakásban önálló dolgozószoba kialakítására, ám a legtöbb otthonban fontos legalább egy sarkot kinevezni az otthoni munkavégzésre.

Gábor Gina

Miként válasszuk ki a megfelelő sarkot, mit kell szem előtt tartanunk a berendezésénél? - erről kérdeztük Kiss Edith lakberendezőt.

- Célszerű megválaszolni az alapvető kérdéseket: kinek rendezzük be ezt a sarkot? Miféle célokat szolgál majd? Csak a számítógépnek ad helyet, vagy nagyobb munkafelületre van szükségünk? Melyik szobában legyen a helye? A dolgozósarkot az esetek többségében utólag szokták a lakásban kialakítani: így össze is kell hangolni a meglévő bútorok stílusával. Az az ideális helyzet, amikor már a tervezés fázisában átgondolják, hol legyen a dolgozósarok - mondja szakértőnk.

Van, aki a hálószobában jelöli ki a helyét: Kiss Edith szerint ez csak akkor célszerű, ha nem éjszaka dolgozunk, mert zavarhatjuk a párunkat. A másik kedvelt színtér a nappali: ami ideális, ha a család nem itt éli zajos mindennapjait, vagy ha mégis, van mód egy csendesebb zug kialakítására, amit térelválasztóval el is szeparálhatunk. Az emberek általában nappal a munkahelyükön dolgoznak - a dolgozósarokra, a számítógépre délután vagy este van szükségük, ezért az sem baj, ha ez a sarok nem kap természetes megvilágítást. A lakberendező szerint igen praktikus az asztal felett nyitott, 34 centiméter belmagasságú polcokat elhelyezni, hiszen így mindig kéznél vannak azok a dossziék, amelyekben az iratokat tárolhatjuk.

Lényeges a szék megválasztása. Ha csak egy-két órát töltünk a dolgozósarokban praktikus a térdelőszék, ami egyenesen tartja a derekat. Ha inkább ülni szeretnénk, célszerű olyan forgószéket venni, amelynek nem csak a magassága, de a karfája is állítható. A szakember főként a szinkronmechanikás székeket ajánlja - ezeken a háttámla és az ülőlap is képes követni az ember testtartását.

A felnőttek íróasztala általában 72-75 centiméter magas, a kisiskolás gyerekeknek tanácsos alacsonyabb asztalt venni, és egyátalán nem célszerű már most beszerezni a felnőtteknek való forgószéket. A szerényebb, a gyerek életkorának megfelelő bútor sokkal jobb a tanuláshoz...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!