Ítéletidő Floridában

2017.09.11. 06:29

Még mindig életveszélyes az Irma hurrikán

Helyi idő szerint vasárnap estére a Floridában tomboló vihar 2-es erősségűre csökkent, de óránkénti 175 kilométeres széllökéseivel és a tenger négy-ötméteresre korbácsolt hullámaival változatlanul életveszélyes.

A vihar elsősorban az állam nyugati partvidékén, Tampa környékén erős. Tampában és Miamiban este hét órától kijárási tilalmat vezettek be, Dél- és Közép-Floridában már több mint 3 milliónyian vannak áram nélkül. Komoly károk keletkeztek a miami repülőtér berendezéseiben is.

„A rossz hír az, hogy ez egy nagy szörnyeteg”

- mondta a hurrikánról vasárnap este Donald Trump újságíróknak a Fehér Házban. Az elnök vasárnap kora este tért vissza Camp Davidből, az amerikai elnökök marylandi hétvégi rezidenciájáról, ahol egész nap kapcsolatban állt a floridai kormányzóval és telefonon egyeztetett több, a vihar által fenyegetett szövetségi állam kormányzójával is. Trump közölte, hogy a Fehér Ház és a szövetségi katasztrófaelhárítási hivatal (FEMA) felkészült és minden segítséget megad.

„Most az életek és nem a költségek miatt aggódunk”

- hangsúlyozta az újságíróknak. Hozzátette: a meteorológusok előrejelzései szerint a hajnalig tartó időszak kritikus lesz, mert a vihar ismét felerősödhet. Dicsérte a parti őrséget és a FEMA-t, amely a felkészülésnél is kiváló munkát végzett. „De a neheze még csak most jön” – szögezte le. Az elnök bejelentette, hogy nemsokára Floridába látogat, de pontos időpontot még nem mondott.

„Bármerre haladjon is az Irma hurrikán, mi már előbb ott leszünk”

- mondta Mike Pence alelnök, aki vasárnap késő délután ellátogatott a FEMA washingtoni központjába látogató rövid beszédében az alelnök. Hangsúlyozta, hogy a szövetségi kormány nem hagyja magukra a hurrikán áldozatait, eszközökkel és támogatással is a helyszínen lesz mind a mentésekor, mind az újjáépítéskor.

Florida déli és középső vidékein mintegy 6 és fél millió ember számára rendeltek el evakuálást, és nagyon kevesen vannak, akik nem hallgattak a kormányzó felhívására és otthonukban maradtak. Hozzájuk intézett felhívást Rick Scott kormányzó vasárnap este, és arra szólított fel mindenkit, hogy ne menjen ki, mert az utcákon hömpölygő, helyenként derékig érő víz szinte bizonyosan fertőző.

Tetézi a bajt, hogy Miamiban és környékén két tornádót észleltek, Florida déli részein pedig többet is. Az állam egész területén tornádóriadó van érvényben.

(Borítóképünkön szelfi készül a viharban. Forrás: MTI / EPA / Erik S. Lesser) 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában