Víz világnapja

2024.03.22. 22:27

Rétvári Bence: a vízügy munkatársai a békéért dolgoznak

A vízügyi területen dolgozók az emberek jólétének alapvető szükségletéért dolgoznak, és egyben a békéért is - hangsúlyozta a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára a víz világnapja alkalmából adományozott elismerések átadási ünnepségén, pénteken Budapesten.

MW

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a víz világnapja alkalmából adományozott elismerések átadási ünnepségén a minisztériumban 2024. március 22-én

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Rétvári Bence ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy a világban dúló háborúk sok esetben a vízért folynak, és az éghajlat változásával ez a veszély nem csökkenni, hanem nőni fog. Szavai szerint a békét szolgálja, ha a szakemberek azon munkálkodnak, hogy mindenkinek legyen elegendő vize. 

"Fontos, hogy a víz inkább összekösse, mintsem szétválassza az embereket" 

- mondta, megjegyezve: az idei világnap mottójául a "víz a békéért" szlogent választották. 

Rétvári Bence kiemelte: a klímaváltozással egyre fontosabbá válik a vízügyi terület munkája. Ezért a kormány is megerősítette ezt a szakterületet és szívén viseli a dolgozók megbecsülését - fűzte hozzá. 

Az államtitkár megköszönte a vízügy munkatársainak helytállását és teljesítményét, hangsúlyozva: a magyar vízigazgatás európai mércével mérve is jóval nagyobb biztonságot garantál, mint más országoké. 

A magyar vízügyi mérnökség munkája világszerte ismert - mutatott rá, jelezve: a szakma hírnevét mutatja az is, a vízügyi képzésekre sokan jönnek ide külföldről tanulni a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében. 

Rétvári Bence úgy fogalmazott: 

a magyar emberek biztonságban vannak, mert a vízügyi szakemberek a lehető legprofesszionálisabb árvízvédelmet valósítják meg és a száraz időszakokban is megfeszített, precíz munkával dolgoznak a víz eltárolásán. 

Példaként idézte a tavaly augusztusi óriási esőzést is, amikor a vízi szakemberek és a katasztrófavédelem munkatársai "a legjobb vízügyvédelmi rendszert alakították ki". Munkájuk olyan precíz volt, hogy sikerült a magyar emberek életét, vagyonát, biztonságát megőrizni a nagyon gyorsan kialakuló veszélyhelyzetekben is - húzta alá. 

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy 

az egy főre jutó vízkészletet illetően Magyarország az egyik legjobb helyzetben van a kontinensen.

 Megjegyezte továbbá, hogy az év második felében esedékes európai uniós magyar elnökség új lehetőségeket nyit meg a vízügy területén is. 

Az ünnepségen Rétvári Bence elismeréseket is átadott az ágazatban tevékenykedőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában