Nemzetközi kapcsolatok

2024.03.06. 18:52

Magyarország híd Ázsia és Európa között – Sulyok Tamás a mongóliai Állami Nagy Hurál elnökét fogadta

Sulyok Tamás köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta szerdán Gombodzsavín Zandanshatart, a mongóliai Állami Nagy Hurál elnökét.

MW

Sulyok Tamás köztársasági elnök (j) fogadja Gombodzsavín Zandanshatart, a mongol parlament, az Állami Nagy Hurál elnökét a Sándor-palotában 2024. március 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A magyar államfő kiemelte, hogy mindkét ország a békés egymás mellett élésben érdekelt és a blokkosodás helyett a konnektivitásra kell építeni  a gazdasági és politikai stratégiánkat. A felek megbeszélést folytattak a két ország közötti mezőgazdasági, kereskedelmi kapcsolatokról, továbbá megvitatták az aktuális oktatási, kulturális és idegenforgalmi kérdéseket. 

Magyarország szimpátiával követi Mongólia fejlődését és a magyar vállalkozások készek hozzájárulni a mongóliai reformok sikeréhez, főként mezőgazdaság és vízgazdálkodás területén, ahol nemzetközileg is elismert tudással és tapasztalattal rendelkeznek. 

Magyarország és Mongólia barátsága és kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolata a régmúltban gyökerezik. Magyarország továbbra is a híd szerepét tölti be Ázsia és Európa között. Ennek okán, többek között szó esett a tavaly aláírt 2024-2026-os évekre szóló Stipendium Hungaricum-megállapodásról, amelynek keretében Mongólia részére évente 200 ösztöndíjas helyet ajánl fel Magyarország, míg Mongólia 10 magyar hallgató számára biztosít ösztöndíjat. 

A kiváló oktatási és kulturális kapcsolatainkat erősíti az ELTE-n és a Mongol Nemzeti Egyetemen működő mongol, illetve magyar nyelvi oktatás. 

Továbbá örömteli, hogy a testvérvárosi megállapodásokon keresztül a magyar és mongol települések közvetlenül is bővíthetik kapcsolataikat. 

Mongóliával 1950-ben létesített diplomáciai kapcsolatokat Magyarország. A budapesti mongol nagykövetség 1957-ben nyílt meg, az ulánbátori külképviseletet pedig 2015-ben nyitották újra. Az EU-tagországok közül hazánkon kívül 6 tagállamnak (Bulgária, Csehország, Franciaország, Lengyelország, Olaszország és Németország) van állandó képviselete Mongóliában.

Mongol elnök: napirenden a politikai, a kulturális és a gazdasági együttműködés lehetőségei

Magyarország és Mongólia közötti közvetlen légijáratról, vízi erőmű létesítéséről is szó esett a Budapestre látogató Gombodzsavín Zandanshatar, a mongol Állami Nagy Hurál elnöke és Kövér László házelnök szerdai tárgyalásán. A mongol elnök az M1 aktuális csatornának adott interjúban - amelynek elején magyar nyelven köszöntötte a nézőket - kiemelte: a két ország közötti gazdasági kapcsolatok élénkülésében a Magyarország és Mongólia közötti politikai és parlamentáris kapcsolatok is szerepet játszottak. Elmondta: a találkozón kulturális és politikai témákról egyaránt tárgyaltak, és érintettek gazdasági kérdéseket is.

Mongólia kereskedelme 15 százalékkal nőtt, ezen belül az export 20 százalékkal, és ebben benne van a Magyarországgal folytatott kereskedelem is – húzta alá.

Az egyik legfontosabb területként említette a mezőgazdasági együttműködést és a megújuló energiák területét, több erre vonatkozó egyezményt is aláírtak. További lehetőséget látott az együttműködésre az Ulánbátorban működő, egykor magyar támogatással létesült, állati vakcinákat gyártó biokombinát kapcsán. Szólt a két ország között pénzügyi rendszerek átjárhatóságáról, célként jelölve meg a pénzügyi együttműködési lehetőségeket. Rámutatott: a mongol piac lehetőséget kínál Magyarországnak az ázsiai piacok felé történő nyitásra.    

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyarok harminc napig vízummentesen tartózkodhatnak Mongóliába, ami lehetőséget kínál az ottani kultúra megismerésére.

Fontosnak nevezte továbbá az oktatás területén megvalósuló együttműködést, örömének adott hangot, hogy rengeteg mongol diák tanulhat Magyarországon. Ez a legjobb befektetés, ezt térül meg a legjobban, hangsúlyozta. A sport területén az olimpiai bizottságok közötti megállapodást emelte ki, amelyet csütörtökön írnak alá a felek. Ez lehetőséget nyújthat a két ország sportolóinak közös felkészülésére, tapasztalatcserére is - mutatott rá.
Az elnök szólt a két ország politikai rendszereinek hasonlóságáról és méltatta Kövér László magyar házelnököt, példaértékűnek nevezte ahogy a magyar népet, a parlamentáris rendszert képviseli a világban. 

Kitért arra is, hogy országa Orbán Viktor miniszterelnök politikáját is nagymértékben támogatja.

Mongólia és Magyarország között a kapcsolatok igen régre - jóval a tatárjárás előtti időkre - nyúlnak vissza. Az ezt igazoló régészeti feltárások és bizonyítékok mellett mintegy 1500-ra teszik a közös eredetű szavak számát - mutatott rá Gombodzsavín Zandanshatar, aki elmondta: a mongolok a magyarokat nagyon szorgalmas és „közeli népnek” tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában