Trükközés és korrupció

2024.03.07. 10:14

Karácsony Gergely munkássága: rengeteg fővárosi ügyben nyomoznak

Soha ennyi nyomozás nem volt még fővárosi ügyek miatt, mint Karácsony Gergely főpolgármestersége alatt.

MW

Karácsony Gergely főpolgármester

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Kétes közbeszerzések, korrupciógyanús ügyek tekintetében csúcsot állított a főpolgármester, és csak „mellékesen” még a csőd szélére is sikerült kormányoznia Budapestet – a Metropol cikkében összegyűjtötte az eddigi botrányokat.

Ingatlaneladások jutalékos rendszerben: Városháza-gate 

2021-ben robbant ki a botrány, amikor kiderült, a budapesti városvezetés titokban megpróbálhatta értékesíteni a Városháza épületét. Az Anonymus által kiszivárogtatott felvételekből nyilvánvalóvá vált, hogy a fővárosi ingatlanok eladását egy jól behatárolható kör „jutalékos” rendszerben intézte. A nyomozást vélhetően segíti, hogy a rendőrök birtokában tízórányi vágatlan felvétel van.

Karácsony Gergely hallgat a hídpénzbotrány ügyében

Karácsonyék önkormányzati választások után új közbeszerzési eljárást írtak ki, amelynek győztese ismét az A-Híd lett, mint ahogy még Tarlós István polgármesterségének idején, azonban

ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyert, mint amennyiért a Tarlós-érában végezte volna el a munkát. Ezen felül a Tarlós alatt zajló tenderhez képest majdnem hatvanszorosára (!), 4,2 milliárd forintra emelték a vállalkozónak járó előleget, ám a céget terhelő kötbért megfelezték.

lanchid_LUS_6601
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: KALLUS GYÖRGY / Forrás: Világgazdaság

A mikroadomány-botrány

A 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatti botrány azután robbant ki, hogy feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ jelentését, amelyet a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. Ebből kiderült,

a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben befizetett 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban.

Buszmutyi: hamisított iratok

A BKV használtbusz-bérlési pályázata során olyan céggel szerződött a főváros, amelynek busza sem volt, ráadásul más vállalat tulajdonában lévő járművekkel pályázott. A CR-Facilities vállalkozást mind­össze hét nappal az ajánlattételi idő lejárta előtt jegyezték be. Ebben az ügyben is nyomozást rendelt el a rendőrség.

BKV-hajók nem közlekednek, a pénz elfolyik

Már négy éve nem járnak azok a hajók, amelyeket még Tarlós István főpolgármesterségének idejében újítottak fel és a tömegközlekedés részeként tehermentesítették a szárazföldi közlekedést. A szolgáltatás népszerűségét jó mutatja, hogy sok budapesti úti cél nélküli hajózásra, városnézésre is szívesen használta, a menetdíj egy vonaljegy ára volt. A szolgáltatást azoban a főváros spórolásra hivatkozva leállította, a mai napig szünetelteti a járatokat.

A hajók egy budapesti kikötőben dekkolnak, alkalmasint rendezvényekre adják őket bérbe Fotó: BKK

A BKV a mai napig havonta átlagosan négy-öt millió forintot költ azokra a hajókra, amelyek már negyedik éve nem közlekednek menetrend szerint a Dunán, spórolásra hivatkozva. Erre összességében több száz millió forintot költhetett Karácsony Gergely négy év alatt.

Korányi utazásait a budapestiek állták?

Nyomozást indított Karácsony Gergely volt tanácsadója, Korányi Dávid utazásaival kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda. Bár a főpolgármesteri hivatalba egy idő után szinte egyáltalán nem járt be Korányi, Karácsony tanácsadója több útját (leggyakrabban New Yorkban), így is a fővárosi adófizetők állhatták. Ráadásul ezek az utak egyáltalán nem kapcsolódtak Korányi tanácsadói feladataihoz. Korányi egyébként annak az Action for Democracy nevű szervezetnek a vezetője, amely vélhetően többször kapott pénzeket (guruló dollárokat) külföldről a kampányban. Mint a Metropol megírta, csaknem havi 1 milliót kapott Budapest városától Korány, miközben fényűző életet élt – na nem Budapesten, hanem New Yorkban...  

A Metropol teljes cikke ITT olvasható el. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában