Közlemény

2024.02.06. 23:15

Ütemterv szerint haladnak a részben beomlott székelyudvarhelyi diákotthon állagmegőrzési munkálatai

Ütemterv szerint haladnak a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium részben beomlott diákotthonának állagmegőrzési munkálatai, miközben a baleset által érintett diákok anyagi támogatásban részesültek – írta kedden a tanintézet közleménye alapján a Székelyhon hírportál.

MW

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyilatkozik a sajtó képviselőinek Székelyudvarhelyen, ahol megtekintette a tavaly december 18-án részben leomlott diákotthont 2024. január 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

A székelyföldi tanintézet honlapján közzétett közlemény szerint a romok eltakarítása után a belső munkálatokat is befejezték, az ideiglenes tető is elkészült. A nyomozó hatóságok felügyelete alatt kiásták a beomlott épületrész melletti sáncot – írták. Közölték, hogy a héten a külső munkálatok, az épület és a fölötte lévő domboldal alátámasztása következik, és egy 200 méter hosszú kerítést építenek. 

A közlemény arra is kitér, hogy 

a részben beomlott diákotthon 42 érintett lakójának vagy családjuknak fejenként háromezer lej (233 ezer forint) pénzbeli támogatást nyújtott a Tamási Áron Véndiák Egyesület.

 A civil szervezet a romeltakarításkor megtalált laptopok tisztításában, az adatok mentésében is segédkezett. „Mostanra a bent lakó diákok hiányzó értéktárgyainak nagy része visszakerült a gyerekekhez” – tudatták. 

Közölték, hogy

 a Nemzetpolitikai Államtitkárság által felajánlott 20 millió forint támogatás is megérkezett az egyesülethez.

 Az összeget az iskola vezetőségével egyeztetve nagyrészt a megsemmisült bútorzat pótlására fordítják. 

A székelyudvarhelyi iskolát számos magyarországi és Kárpát-medencei tanintézet közössége is támogatta: a felsorolás szerint pénzt gyűjtött a budapesti Szent István Gimnázium (3 388 000 forint), a komáromi Selye János Gimnázium (2400 euró), a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium (13 480 lej, azaz 1,04 millió forint), valamint az esseni Robert Schuman Berufskolleg partneriskola diákközössége (630 euró) is. Az összegeket a későbbi költségek fedezésére fordítják. 

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kétszintes diákotthonának megközelítőleg egyharmada december 18-án dőlt össze, miután az épület külső fala, amely mellett két méter mély vízelvezető árkot ástak, leomlott. A romok négy diákot temettek maguk alá: egy földszinten lakó 17 éves fiú életét vesztette, az emeleti szoba romjai alól kimentett három lány közül pedig kettő könnyebben, a harmadik súlyosan megsérült, ő a Maros megyei Sürgősségi Klinikai Kórházban hunyt el néhány héttel a tragédia után.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve testi sértés gyanújával folytat büntetőeljárást annak a cégnek az ügyvezetője ellen, amely csatornázási munkát végzett a diákotthonnál, és ennek keretében több mint két méter mély árkot ásatott az épület fala mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában