Szolidaritás

2024.01.05. 12:24

A magyar kormány minden támogatást megad a székelyudvarhelyi gimnáziumnak

A magyar kormány minden lehetséges támogatást megad a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumnak, az egyháznak a kárt szenvedett diákotthon helyreállításához és a családok megsegítéséhez – jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Potápi Árpád János államtitkár, aki pénteken a városban megtekintette a december 18-i tragédia helyszínét.

MW

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára nyilatkozik a sajtó képviselőinek Székelyudvarhelyen

Forrás: MTI

Fotó: Veres Nándor

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta: megdöbbentő látni a részben leomlott épületet.

Ráadásul úgy megdöbbentő, hogy a magyar kormány támogatásával épp 2024-ben kezdtük volna meg ennek az épületnek a felújítását. Sajnos odáig nem jutottunk el

– emlékeztetett, majd hangsúlyozta: látogatásának az volt a célja, hogy biztosítsa az egyházat, az iskola és a város vezetőit, valamint az itt dolgozókat afelől, hogy a magyar kormány mellettük van, támogatja őket. Hozzátette, hogy a kormány minden segítséget megad, hogy eltakarítsák a romokat, pótolják a diákok eszközeit, segítsék az áldozatok hozzátartozóit.

POTÁPI Árpád János
A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium tavaly december 18-án részben leomlott diákotthonának épülete 
Fotó: Veres Nándor / Forrás: MTI

Budapest az épület helyreállítását vagy újjáépítést is támogatja, valószínűsítve, hogy az új helyzetben új terveket kell készíteni akár az épület felújítására, akár – ha úgy állapítják meg a szakemberek – egy új kollégium felépítésére vonatkozóan. 

A magyar kormány tartja a szavát, és azt támogatni fogja

– jelentette ki Potápi Árpád János. Nyomatékosította: 

látogatásának nem célja, hogy a felelősöket keresse, vagy bárki felelősségét megállapítsa, arra megvannak az illetékes szervek - a rendőrség, az ügyészség, a bíróság -, akik teszik a dolgukat.

Az államtitkár azt mondta: magánemberként is megrázta őt a tragédia, hiszen a fia alig egy éve érettségizett, és szülőként jobban át lehet érezni egy ilyen esetet. Ugyanakkor pozitívumként értékelte, hogy a szerencsétlenség hatására az egész Kárpát-medence „megmozdult” a gimnázium, a bentlakó diákok támogatása érdekében. 

Látszik, hogy bármilyen nehézség éri a magyarságnak bármelyik közösségét, a magyarok egy nemzetben gondolkodnak és cselekednek

– jelentette ki. 

Emlékeztetett: 

a nemzetpolitikai államtitkárság húszmillió forint sürgősségi támogatást nyújtott a gimnáziumnak az RMPSZ-en keresztül, a külügyminisztérium ötmillió forint gyorssegélyt irányzott elő, és számos oktatási intézmény, segélyszervezet is támogatta a bajbajutottakat.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kétszintes diákotthonának megközelítőleg harmada december 18-án dőlt össze, miután az épület külső fala, amely mellett két méter mély vízelvezető árkot ástak, leomlott. 

A romok négy diákot temettek maguk alá: egy földszinten lakó 17 éves fiú életét vesztette, az emeleti szoba romjai alól kimentett három lány közül pedig kettő könnyebben, a harmadik súlyosan megsérült, őt a Maros megyei Sürgősségi Klinikai Kórház intenzív osztályán ápolják.

Az ügyészség gondatlanságból elkövetett emberölés, illetve sérülésokozás gyanújával folytat bűntetőeljárást annak a cégnek az ügyvezetője ellen, amely csatornázási munkát végzett a diákotthonon, és ennek keretében több mint két méter mély árkot ásatott az épület fala mellett. Az ügyvezető jelenleg 60 napos hatósági felügyelet alatt van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában