Budapesti embervadászat

2024.02.08. 12:23

Fordulat az Antifa-ügyben: az olasz sajtó megszólaltatta a szélsőbaloldaliak egyik áldozatát

Az olasz sajtóban megjelent az antifasiszta támadók egyik áldozatának, Dudog Lászlónak az interjúja. A férfi az őt és barátnőjét ért támadás brutalitás részleteit mesélte el.

MW

Ilaria Salis

Fotó: Ripost

Korábban a kinti sajtó jellemzően arról számolt be, hogy az egyik támadót, Ilaria Salist milyen szörnyűnek vélt körülmények között tartják fogva a magyarországi börtönben – amelyekről utólag bebizonyosodott, hogy minden nemzetközi előírásnak megfelelnek, ellentétben a rémhírt terjesztők állításaival – most az egyik budapesti áldozat szavai is eljutottak külföldre – írja a Magyar Nemzet a Mandiner nyomán.
Egymást követték a szélsőbaloldali aktivistát sajnáló cikkek, ám a diplomáciai egyeztetések után Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Carlo Nordio igazságügy-miniszter közös közleményben hangsúlyozta, hogy nem kezdeményezik a házi őrizetbe helyezését sem.

Csoda, hogy élünk

 – idézi Dudog László, az antifasiszta támadók egyik magyar áldozatának az Il Giornale olasz lapnak adott interjúját a Mandiner.

Az interjút adó 60 éves

Dudog Lászlót gumibotokkal támadták meg, a barátnőjét kétszer lábon szúrták, súlyos sérüléseket szenvedtek. A férfi arra tippelt, talán követték őket, mert egyébként békésen, kézen fogva sétáltak az utcán, senki nem feltételezhette róluk, hogy jobb- vagy baloldaliak.

Hátulról támadták meg őket, a fejét ért ütés után Dudog elveszítette az eszméletét, majd a barátnőjét csípős folyadékkal szemen permetezték, megszúrták a combját, végül arcon rúgták.

A magyar férfi hozzátette, még egy évvel a támadás után sem gyógyultak meg, és valószínűleg életük végéig magukon fogják viselni a következményeket.

 Azt elismerte, hogy a szélsőjobboldalinak tartott Becsület napja rendezvényről tartottak hazafelé:

„Minden évben elmegyek, nem szégyellem. Azért teszem, hogy tiszteletet mutassak az elesettek iránt, akiket hősnek tartok. De ez nem igazolja azokat a bűnözőket, akik megpróbáltak megölni.”

Az olasz aktivistát védő Magyar György ügyvéd szerint Ilaria Salis büszke antifasiszta. Az olasz nő életveszélyes támadásokban vett részt a vád szerint, majd vigyorogva jelent meg a bíróságon.
A témával kapcsolatos korábbi cikkeink alább olvashatók:

A cikk folytatásáért KATTINTSON IDE!

Olasz külügyminiszter: nem válhat politikai üggyé az olasz aktivistával szembeni magyarországi bírósági eljárás

El kell kerülni, hogy jogi ügyből politikai ügy váljon, amely címlapokat ajándékoz az újságoknak, de nem tesz jót az érintetteknek – hangoztatta Antonio Tajani olasz külügyminiszter parlamenti felszólalásában, amelyet a Magyarországon letartóztatott baloldali aktivista ügyéről tartott csütörtökön.

Tajani úgy vélte, nem szabad, hogy az olasz állampolgárral szemben Magyarországon zajló bírósági eljárás „vitákat tápláló rövidzárlathoz vezessen, ami kárt okoz Ilariának”.

„Azoktól, akik azt kiáltozzák, hogy hozzátok haza Ilariát Olaszországba!, megkérdezem, milyen megoldásra gondolnak. Elfogadunk minden ötletet. A kormány számára az egyetlen járható út, amikor olasz állampolgárt más európai tagállamban bűncselekmény elkövetésével vádolnak, a szabályok követése” – szögezte le Antonio Tajani. Hozzátette, a római kormány mindent megtesz saját állampolgárai jogainak védelme érdekében, azok politikai nézeteitől függetlenül.

Emlékeztetett, hogy ilyen esetekben „diszkrécióval és fokozatosan haladva jobb eredményeket lehet elérni, a vádlott elsődleges érdekét tartva szem előtt”.  

Abszurdnak nevezte, hogy 

a baloldali ellenzék, amely „minden nap a bíróságok függetlensége mellett kardoskodik, most azt követeli a kormánytól, gyakoroljon nyomást a magyar kormányra, hogy befolyásolja a bírák döntését”.

A külügyminiszter délelőtt a képviselőházban számolt be az Ilaria Salist érintő ügy részleteiről.

Tajani kiemelte, hogy az olasz kormány az emberi méltóság tiszteletben tartását és igazságos bírósági eljárást szorgalmaz az összes külföldön fogvatartott állampolgára számára, a nemzeti, nemzetközi és európai jogszabályok tiszteletben tartásával.

Elismerte, hogy amikor az olasz vádlott január 29-én kéz- és lábbilincsben, valamint vezetőszáron jelent meg a magyarországi bíróságon, annak látványa „mindannyiunkat megrázta, és erős hatást gyakorolt a közvéleményre”.

Úgy vélte, „ez a fajta bánásmód nem egyezik az európai normákkal”. Hozzátette, azt kérte a magyar kormánytól, tartsa tiszteletben a közösségi jogszabályokat, felügyelje a helyzetet annak érdekében, hogy az ítéletre váró fogvatartott jogai tiszteletben legyenek tartva. Ezért hívatta be magához január 30-án Magyarország római nagykövetét – tette hozzá.

Hangoztatta, hogy az olasz kormány kezdettől fogva követte az ügyet, „még mielőtt politikai vita tárgyává vált volna”, és Olaszország budapesti nagykövetsége is megadott minden lehetséges segítséget a nőnek és családjának, mellyel szoros kapcsolatban állnak. Megjegyezte, hogy több mint 2400 olasz állampolgár van külföldön börtönben, és mindenkinek segítséget biztosítanak.      

Emlékeztetett, hogy a jogszabályok értelmében 

a nő kizárólag a magyar bíróság ítélete után szállítható vissza Olaszországba, hogy olasz börtönben töltse le esetleges büntetését.

A bírósági eljárás időszakában a fogvatartott nem tartózkodhat Olaszországban, és Antonio Tajani kizárta azt is, hogy a fogvatartott az ítéletig a budapesti olasz nagykövetségen legyen házi őrizetben. A nagykövetség erre nem alkalmas – mondta. Elmondta, hogy a nagykövetség munkatársai szerdán találkoztak Ilaria Salis édesapjával, aki arról számolt be, hogy lánya börtönkörülményei javultak.

Antonio Tajani emlékeztetett, hogy Giorgia Meloni kormányfő január 30-án telefonon, majd február 2-án a brüsszeli európai csúcson egyeztetett Orbán Viktorral az aktivista ügyéről.

A külügyminiszter parlamenti felszólalására elsőként a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa, Andrea Orlando reagált, hangoztatva, hogy a megbilincselt olasz nőről készült felvételek „nevetségessé tették és megalázták Olaszországot”. Orlando szerint a Meloni-kormány nem jól járt el az ügyben sem a vádlott, sem Olaszország érdekeit tekintve.

A szintén ellenzéki Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselője, Riccardo Ricciardi is úgy vélte, a római kormány nem tett eleget az olasz állampolgár védelmében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában