Bírósági eljárás

2024.02.06. 09:30

Börtönben marad a szélsőbaloldali aktivista, Olaszország nem kérelmezi Budapesttől a házi őrizetet

Antonio Tajani olasz külügyminiszter és Carlo Nordio igazságügy-miniszter közös közleményben hangsúlyozta hétfőn este, hogy az országok jogi szuverenitását tiszteletben tartva nem avatkoznak be a Magyarországon letartóztatásban lévő szélsőbaloldali aktivista ellen indított bírósági eljárásba, így nem kezdeményezik a házi őrizetbe helyezést sem – írja az MTI.

MW

Szélsőbaloldaliak ártatlan járókelőkre támadtak Budapesten

Forrás: Magyar Nemzet

Az együttes közleményt azt követően adták ki, hogy a két miniszter külön-külön fogadta a Budapesten letartóztatásban lévő olasz állampolgár, Ilaria Salis édesapját, Roberto Salist és a fogvatartott ügyvédjét, Eugenio Lascót.

A külügyi és az igazságügyi tárca vezetője kiemelte, hogy figyelemmel kísérik Ilaria Salis ügyét. Elkötelezték magukat a vád alá helyezett olasz állampolgár jogainak tiszteletben tartatására. Ugyanakkor leszögezték, hogy minden állam jogi önállósággal rendelkezik, és ennek értelmében nem adott a lehetőség a „beavatkozásra, sem ami a bírósági eljárás alakulását illeti, sem a vád alá helyezett személy elhelyezésének módosítását tekintve a jogi eljárás során”.

A két miniszter nem nevezte lehetségesnek Roberto Salis és az ügyvéd kérését, miszerint a nőt Olaszország budapesti nagykövetségén helyezzék házi őrizetbe a bírósági tárgyalás időszakára.

Utóbbit az olasz hatóságok „az eljárásrendtől eltérőnek” nevezték, ami a külföldi igazságügyi szervek számára elfogadhatatlan lenne – hangoztatták.

A közleményben Antonio Tajani hangsúlyozta, hogy Giorgia Meloni miniszterelnök személyesen lépett az ügyben Orbán Viktor kormányfőnél, és maga Tajani is egyeztetett Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel. Emlékeztetett, hogy január 30-án a római magyar nagykövetet is behívatták az olasz külügyminisztériumba.

Carlo Nordio igazságügy-miniszter úgy vélte,

a vádlott védelmének kell szorgalmaznia a házi őrizetbe helyezést, amelyet az esetleges büntetőítéletet követően Ilaria Salis olaszországi börtönbe való áthelyezése követhet.

Eugenio Lasco ügyvéd úgy nyilatkozott, a külügyminiszter és az igazságügy-miniszter is kizárta annak a lehetőségét, hogy Ilaria Salist a Magyarországon zajló eljárás lezárulta előtt Olaszországban helyezzék házi őrizetbe.

„Az olasz diplomácia nem fog beavatkozni, mivel a minisztériumok szerint a bíróság független. Reméljük, így van ez Magyarországon is” – jelentette ki az ügyvéd.

Az édesapa, Roberto Salis azt mondta, a Tajanival és Nordióval való találkozó „a vártnál rosszabbul sikerült”.

„Az olasz kormány nem kíván semmit tenni, minden a magyar bíróságtól függ” – hangoztatta. Úgy vélte, egyedül maradtak, lánya a bírósági ítéletig börtönben fog maradni. „De abban a börtönben meg is halhat” – jelentette ki.

Elmondta, hogy Tajani és Nordio szerint 2500 olasz van külföldi börtönökben, és egyetlen eset nem képezhet kivételt a beavatkozásra.

Antonio Tajani február 8-án tart parlamenti beszámolót a Salis-ügyről.

A jelenleg előzetes letartóztatását töltő Ilaria Salis ellen bűnszervezetben – háromrendbeli, két esetben társtettesként, egy esetben bűnsegédként – elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat.

Hidvéghi Balázs: képtelen támadás zajlik Magyarország ellen

Képtelen támadás zajlik Magyarország ellen az Európai Parlamentben az antifaügyben fogva tartott olasz nő ügyében – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő kedden közösségi oldalán tett bejegyzésében.

A kormánypárti politikus a Facebookra feltöltött videónyilatkozatában felidézte: hétfőn Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén rögtön az első napirendi pontban foglalkoztak a magyarországi börtönviszonyokkal, különös tekintettel az olasz Ilaria Salis szélsőbaloldali aktivista esetére, aki társaival együtt egy évvel ezelőtt Magyarországra utazott, és az utcán véletlenszerűen megtámadtak embereket, brutálisan agyba-főbe verték őket, súlyos, életveszélyes sérüléseket okozva.

Ezt a nőt a magyar rendőrség elkapta, előzetesben van, és most folyik a bírósági eljárás ellene – tette hozzá.

Hidvéghi Balázs ugyanakkor abszurdnak nevezte, hogy ezek után az Európai Parlamentben azt kérik számon Magyarországon, hogy állítólag nem elég jók a börtönviszonyok, hogy milyen sanyarú a sorsa az olasz nőnek, és hogy miért volt rajta bilincs, amikor elővezették a tárgyalásra.

A fideszes EP-képviselő felháborítónak nevezte azt is, hogy a vitában a magyar képviselőknek nem adtak szót, Győri Enikő, fideszes EP-képviselő csak ügyrendi kérdésre hivatkozva kapott néhány másodperces felszólalási lehetőséget.

Hidvéghi Balázs úgy vélte: ez az abszurd ügy, „mint cseppben a tenger” mutatja, meg, hogy miért van szükség Brüsszelben változásra.

„Ez így nem mehet tovább. Ezt a változást a júniusi európai parlamenti választásokon érhetjük el” – hangsúlyozta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában