Tárgyalás

2024.01.29. 15:58

Fegyház várhat a szélsőbaloldali támadások elkövetőire (videó)

Elkezdődött a tavaly februári szélsőbaloldali támadások vádlottjainak pere. Az elsőrendű vádlottra az ügyészség 11, míg két társára három és fél év börtönt kért, ebből a másodrendű hármat meg is kapott – írja a Magyar Nemzet.

MW

Több elkövetőt még mindig keres a rendőrség (illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Fotó: Matt Gush

Hétfőn megkezdődött a tavaly februári budapesti embervadászat szélsőbaloldali támadóinak pere. Mindannyian külföldiek, azért utaztak Budapestre, hogy szélsőjobboldalinak gondolt emberekre támadjanak. Az elsőrendű olasz állampolgárságú vádlottra az ügyészség 11, míg két német társára három és fél év börtönt kért, ebből a másodrendű hármat meg is kapott.

Az Index helyszíni beszámolója szerint a vádirat rövid ismertetése után könnyítettek az olasz vádlott bilincsein, a nő akkor is mosolyogva fordult a hallgatósághoz.

Nem követtem el ezeket a bűncselekményeket

– mondta Ilaria, majd a német férfi beismerte a bűnösségét, de nem fogadta el a büntetésének a mértéket. A harmadrendű vádlott német nő sem fogadta el, vallomást sem akart tenni, majd hozzátette, hogy nem akar jelen lenni a következő tárgyaláson, és nem gondolja magát bűnösnek. A bíróság végül elutasította, hogy a vádlott távol maradjon a tárgyalástól. A lap tájékoztatott róla,

a másodrendű vádlott esetében ítélet született, bűnösnek mondták ki bűnszervezetben való részvétel bűntettében, három év fegyházbüntetésre ítélték, valamint a határozatban öt évre ki is utasították Magyarország területéről. Feltételesen a büntetés letöltésének kétharmadakor szabadulhat.Az ügyészség súlyosbításért, míg a vádlott enyhítésért fellebbezett, így a döntés nem jogerős. A bíróság a másodrendű letartóztatást, valamint harmadrendű bűnügyi felügyeletét fenntartja a vádlottak esetében. Ez a döntés sem jogerős, mert a vádlottak védői fellebbeztek.

Az RTL Híradó megszólaltatta az elsőrendű vádlott édesapját, Roberto Salis elmondta, hogy aggódik a lányáért, a 11 évet nagyon soknak tartja, szerinte Olaszországban jóval enyhébb az ilyen ügyek megítélése. Ilaria Salis egyébként édesapja szerint antik nyelvekkel foglalkozik és 24 éves.

Azt is mondta: ő és a család is támogatja lánya antifasiszta küzdelmét.

Közben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közleményt adott ki, cáfolva a Hvg.hu online híroldal 2024. január 28-án megjelent cikkében, az elfogott szélsőbaloldali aktivisták fogvatartási körülményei kapcsán idézett állításokat.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában