Akcióhét

2024.01.08. 14:12

Egész városrészeket bénítottak meg a támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák

Figyelemfelhívó akciókkal erősítik meg azt, hogy elégedetlenek a baloldali-liberális kormány megszorító politikájával és további terveivel.

MW

A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák haladnak traktorjaikkal az A65-ös úton Neustadt an der Weinstrasse közelében 2024. január 8-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Ronald Wittek

Megkezdődött a gazdák országos akcióhete hétfőn a német kormány agrárpolitikája ellen. Az autópálya-felhajtókat a kora reggeli órák óta több szövetségi tartományban is lezárták. Hamburg, Bréma, Potsdam, Magdeburg, Halle, valamint a Rajna-Majna régió és a Saar-vidék térségében hirdettek tiltakozó akciókat. Münchenben, Erfurtban és Ravensburgban tiltakozó gyűléseket tartanak. A tüntetések hete január 15-én, hétfőn egy berlini tüntetéssel ér véget.

„A Türingiai Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke, Stephan Kramer arra figyelmeztetett, hogy a szélsőjobboldal átveszi a gazdatüntetések irányítását. A múltban „folyamatosan és következetesen megpróbáltak beszivárogni a törvényes polgári tiltakozás minden formájába” – mondta Kramer. A szociáldemokrata párt vezető politikusai is hasonlóan vélekedtek. Kevin Kühnert főtitkár arra szólította fel a gazdákat, hogy tartsák be a demokratikus játékszabályokat.


Az AfD és a Szabad Választók támogatják a gazdákat

A gazdák az Alternatíva Németországért Párt (AfD ) teljes támogatását élvezik. Az AfD szimpatizánsai Berlinbe érkeztek tüntetni.

Támogatjuk a gazdákat és más polgárokat, akik békésen tüntetnek a jogaikért és érdekeikért. A társadalom széles rétegei nevében vonulnak az utcára

 - mondta az AfD szövetségi elnöksége.

A Weltnek adott interjújában Hubert Aiwanger, a Szabad Választók vezetője is megvédte a gazdákat. A gazdák és az „Utolsó generáció” közötti összehasonlítások nem helyénvalóak – mondta. „A gazdák etetnek bennünket, a klímaváltozás bosszantja a lakosságot” – mondta a bajor gazdasági miniszter, aki azt tervezi, hogy ellátogat a gazdatüntetésekre. A Tesla-főnök Elon Musk szintén támogatásáról biztosította a német gazdákat az X platformon. 

Brandenburgban reggel óta több autópálya-felhajtót is lezártak. A brandenburgi rendőrség tájékoztatása szerint az A2, az A9, az A10, az A11, az A12, az A13, az A113 és az A115 autópályák szinte valamennyi felhajtójánál fennakadások vannak. Cottbus és Brandenburg an der Havel városrészekbe már nem lehet behajtani. Potsdam felé további 500 jármű közlekedik. Baden-Württembergben Stuttgarttól északra több helyen traktorok és teherautók torlaszolták el az autópályákat, valamint a szövetségi és tartományi utakat. Az A81, B10, B295 és L1100 autópályák Ludwigsburg és Böblingen körzetében érintettek. A rendőrség csak ebben a két körzetben mintegy 1000 traktorosra számít. Az ulmi rendőrség szintén több útlezárásról számolt be.

Joachim Rukwied a gazdák képviselője vasárnap este megértést kért.

Tudjuk, hogy természetesen lesznek korlátozások és forgalmi akadályok. Ezért kérem a lakosság megértését. A gazdálkodó családjaink jövőjéről és a hazai termelés jövőjéről van szó

 – mondta a ZDF „Heute Journal” című műsorában.

A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal a berlini Június 17. úton, a Brandenburgi kapunál 2024. január 8-án
Fotó: Filip Singer / Forrás: MTI/EPA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában