Ukrán válság

2023.11.19. 07:25

Nyolc rohamot vert vissza az orosz hadsereg

634. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái az egység frontszolgálatot megelőző kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Szerhij Dolzsenko

Légicsapás volt az odesszai régióban, több ezer házban nincs áram

Több mint 3800 otthon maradt áram nélkül a légicsapások után az odesszai régióban – jelentette be az ukrán DTEK energetikai vállalat. 

Nyolc roham visszaveréséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Három frontszakaszon nyolc rohamot vert vissza az orosz hadsereg, a harcokban az elmúlt nap folyamán több mint hatszáz ukrán katona esett el vagy sebesült meg az érintkezési vonal mentén – közölte vasárnapi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a legtöbb támadást – hatot – a Donyeck környékén vívott harcokban hiúsították meg, ahol az ukrán emberveszteség meghaladta a 240 főt. Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között nevezett meg egy repülőgépüzemanyag- és két lőszerraktárt, egy harckocsit, négy páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, egy lengyel Krab önjáró tarackot, két Vilha- és HIMARS-rakétát, valamint 31 drónt.

Ukrán légvédelmi alakulat tagjai a frontvonalnál, a kelet-ukrajnai Donyeck megyében 2023. május 18-án
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

Herszon megyében az orosz haderő három partraszálló hajót semmisített meg a legénységével együtt, a RIA Novosztyi hírügynökség szerint kettőt Bolsoj Potyomkin-sziget közelében, egyet pedig a Dnyeperen való átkelés közben. A Moszkva megyei Noginszk közelében vasárnapra virradó éjjel a légvédelem lelőtt egy, az orosz főváros felé tartó drónt.

Így radírozza le a föld színéről az ukrán állásokat ez az orosz fegyver (videó)

A TOSz-1A MLRS rakétarendszernek kisebb a lőtávja, mint más orosz rakétáknak, azonban rendkívül hatékony épületek, erődítmények és bunkerek lerombolásában. Az alábbi, az X közösségimédia-felületre feltöltött videóban látható, amint a rakétarendszer egy csapásra szinte egy teljes utcát eltüntet a föld színéről. 

A TOSz Szolncepjok variánsa, azaz a „perzselő napfény” jelenleg is szolgálatot teljesít az ukrajnai háborúban, annak a továbbfejlesztett változata pedig hivatalos információk szerint már tesztelés alatt áll. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 

Fennállt a gazdaság összeomlásának veszélye

Az orosz gazdaságot tavaly összeomlás fenyegette, miután az ukrajnai háború elindítása után szankciókat vezettek be ellene, de ezt az orosz kormánynak sikerült megakadályoznia, sőt növekedést elindítania - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Rosszija 1 tévécsatorna vasárnapi Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorában.

A Miratorg agráripari vállalat ABC-áruháza Moszkvában 
Fotó: Makszim Sipenkov / Forrás:  MTI/EPA

Az összeomlás veszélye fenyegetett, valóban minden erőforrást, belső erőt mozgósítanunk kellett, hogy megakadályozzuk ezt az összeomlást

– mondta az elnöki szóvivő, "„példátlannak” nevezve az orosz gazdaságra zúdított szankciók mennyiségét.

A világon egyetlen ország sem szembesült még soha ekkora csapással, és elméletileg egyetlen ország sem képes ilyet elviselni

– hangoztatta Peszkov, emlékeztetve arra, hogy mindez kétévi koronavírus-járvány után következett be, amely szintén nagy megterhelést jelentett a gazdaságnak.

Peszkov, Dmitrij
2019. december 19-én készült kép Dmitrij Peszkovról, a Kreml szóvivőjéről egy moszkvai sajtóértekezleten 
Fotó: Jurij Kocsetkov / Forrás: MTI/EPA

Méltatta az ország vezetésének „bölcs” döntéseit, és a kormány „titáni” munkáját, aminek köszönhetően az orosz gazdaságnak sikerült stabilizálódnia, majd „teljesen váratlanul növekedési pályára állnia”. Úgy vélekedett, aligha feltételezhette bárki is, hogy az orosz gazdaság növekedése idén nem is 2 százalékos lesz, ahogyan azt az Európai Bizottság jósolta, hanem majdnem 3 százalékos.

Ukrán hatóságok: az orosz erők ismét Herszont támadták, többen megsérültek

Az orosz erők vasárnap újabb tüzérségi támadást intéztek a dél-ukrajnai Herszon város ellen, az eddigi információk szerint hat helyi lakos sérült meg, köztük egy három- és egy hatéves gyermek - közölte Roman Mrocsko, a település katonai adminisztrációjának vezetője a Telegramon.

A megyei ügyészi hivatal hozzátette, hogy a lövedékek megrongáltak egy többszintes lakóházat.

Natalja Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsokság sajtóközpontjának vezetője egy vasárnapi tévéműsorban azt mondta, hogy az ukrán erők Herszon megyében a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján 3-8 kilométer távolságra kényszerítették visszavonulásra az orosz csapatokat. Megjegyezte, hogy 

bár a térségből érkező jelentések naponta 4-10 megsemmisített orosz tüzérségi rendszerről szólnak, a megszállók változatlanul heves tüzérségi támadásokat intéznek a folyó ukrán ellenőrzés alatti jobb partja ellen.

Az ukrán légierő a Telegramon arról számolt be, hogy az éjjel az ország területét támadó húsz orosz Sahid típusú drónból 15-öt semmisítettek meg.

Ruszlan Kravcsenko, a Kijev megyei katonai adminisztráció vezetője arról tájékoztatott, hogy az éjszakai dróntámadás károkat okozott egy közelebbről nem megnevezett infrastrukturális létesítményben a régió egyik járásában, az eddigi információk szerint senki sem sérült meg.

Az Oroszországgal határos északkeleti Szumi megye katonai adminisztrációja arról adott hírt, hogy az orosz erők a régió határmenti része ellen egy nap alatt 25 tüzérségi támadást hajtottak végre, aminek következtében két helyi lakos sérült meg. Hozzátette, hogy 11 kistérségben 189 robbanást jegyeztek fel.

Ukrán páncélozott jármű a frontvonaltól nem messze Donyeck régióban 2023. november 16-án
Fotó: Anatolii Stepanov / Forrás: AFP

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében kiemelte, hogy folytatódnak a heves harcok a Donyeck megyei Avgyijivkánál, amelyet az orosz erők igyekeznek körülzárni. A front több helyén indítottak rohamot az orosz csapatok, az elmúlt 24 órában 71 összecsapásra került sor.

A vezérkar közölte, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 1190-nel 318 570-re nőt. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett 13 orosz harckocsit, 18 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 29 drónt.

Újabb orosz dróntámadás érte Kijevet

Oroszország vasárnap hajnalban több hullámban, immár második éjszaka dróntámadást indított az ukrán főváros, Kijev ellen, több hét szünet után fokozva az ukrán főváros elleni támadásait - közölte a város katonai vezetése.

Az ellenség UAV-jai (drónjai) több csoportban indultak, és hullámokban, különböző irányokból támadták Kijevet, ugyanakkor folyamatosan változtatták a mozgási vektorokat (mozgásuk irányát) az útvonal mentén 

- közölte a kijevi katonai közigazgatás vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Szerhij Popko hozzátette: "Ezért a fővárosban többször is elrendeltek légiriadót".

Elmondta, hogy az előzetes információk szerint Ukrajna légvédelmi rendszerei közel 10 iráni gyártmányú Sahíd kamikaze drónt találtak el Kijevben és annak külterületén. A első jelentések szerint "kritikus károkról" vagy áldozatokról nem érkezett jelentés - összegezte beszámolóját.

Az ukránok elárulták, hány katonájuk került orosz fogságba

Összesen több mint 4300 ukrán került hadifogolyként Oroszországba, közülük több mint 760 civil. Hozzátartozóik anyagi támogatást kapnak az ukrán államtól – írta a DPA ügynökség. 

A hadifoglyok jelentősebb része, mintegy 3 500-an katonaként estek fogságba.

A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái az egység frontszolgálatot megelőző kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt
Fotó: Szerhij Dolzsenko / Forrás: MTI/EPA

Oroszország a maga részéről azt jelentette be korábban, hogy több mint 500 orosz katona van hadifogságban Ukrajnában. A kijevi hatóságok külön börtönt állítottak fel orosz hadifoglyok számára, Nyugat-Ukrajnában pedig egy második ilyen börtönt is előkészítés alatt áll. A két börtön összesen körülbelül 900 fő befogadására alkalmas.

Dmitro Lubinez ukrán emberi jogi biztos szerint a tavaly februári orosz invázió által kiváltott háború kezdete óta mintegy 2600 Oroszország által hadifogságba esett ukrán katonát és civilt adtak át Kijevnek az Oroszország és Ukrajna közötti fogolycserék során. Azonban nem ismert, hogy mennyi orosz foglyot fogadott vissza Moszkva ezeken a csereprogramokon.

Csaknem tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5225 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4599 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 55 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

 Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták.

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT olvashatja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában