Ukrán válság

2023.11.18. 07:23

Huszonkilenc drónt semmisített meg az ukrán légierő

633. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy magángazdaság füstölgõ romjai egy orosz légitámadást követően a Herszon megyében fekvő Kiszelivkában 2023. november 10-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Efrem Lukackij

Aknára futott egy gabonát szállító hajó az ukrán partoknál

Az eset a Georgia S nevű, libériai zászló alatt közlekedő hajóval történt, amely gabonarakománnyal hagyta el Juzsnyij kikötőjét.

A MarineTraffic szerint a gabonaszállító a romániai Constanta kikötőjébe tartott – idézte a Reuters az ukrán kormány egyik forrását. A jelentések szerint a hajó által elszenvedett kár jelentéktelen.

Olaf Scholz tárgyalni akar Vlagyimir Putyinnal 

Olaf Scholz német kancellár szombaton bejelentette, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta befagyasztott kapcsolatokat újra felvéve tárgyalni akar Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Beszélni fogok vele – jelentette ki Scholz Nuthetalban, a városházán rendezett tanácskozáson. Hozzáfűzte, hogy még nem egyeztetett időpontot, és nem várja, hogy a tárgyalás bármiféle megállapodással végződhet.

Scholz és Putyin legutóbb tavaly december 2-án beszélt egymással telefonon. A német kancellár ismételten jelezte, hogy alapvetően kész a tárgyalásra, de Putyinnak is lépéseket kell tennie ez ügyben.

A kancellár Nuthetalban arra figyelmeztetett, hogy a világnak nem kellene túlbecsülnie Németország befolyását. Elődjét, a szociáldemokrata Helmut Schmidtet idézte, aki annak idején arról beszélt, hogy "Németország egy közepes méretű hatalom, és jó lenne, ha nem tekintenénk magunkat nagyobbnak, mint amekkorák valójában vagyunk".

Kimenekítik a gyerekeket a harcok sújtotta Kupjanszkból

Egy tucatnyi gyermek maradt még a harkivi területen lévő, harcok sújtotta Kupjanszk községben, 283-at pedig evakuáltak – jelentette ma Oleh Szinyehubov kormányzó.

Ukrajna 29 orosz drónt megsemmisítését jelentette be

Az ukrán légvédelem 29 orosz drónt megsemmisített az oroszok által indított 38-ból mintegy nyolc óra alatt szombat hajnalig – közölte az ukrán légierő.

Az ukrán légierő közleménye szerint több ukrán régiót ért támadás péntek este 8 órától szombat hajnali 4 óráig. Ennek során az orosz erők több hullámban indítottak iráni gyártmányú Sahid drónokat orosz területről.     

Az éjszakai támadás során találat ért egy energiainfrastruktúra-létesítményt Odessza megye déli részén, megrongálódott tovább egy adminisztratív épület és megsebesült egy civil. Az orosz dróntámadásban Ukrajna északi, csernyihiv térségében két infrastrukturális épület rongálódott meg.

Eközben az ukrán haditengerészet szóvivője egy televíziós műsorban arról számolt be, hogy az orosz invázió kezdete óta 15 orosz hadihajót semmisítettek meg és további 12 hajóban okoztak károkat a Fekete-tengeren. A szóvivő szerint Oroszország a Kijev számára nehezebben elérhető, Ukrajnától távolabb eső pozíciókba kényszerül helyezni haditengerészeti erőit, ami viszont logisztikai gondokat okoz az oroszoknak.

Újabb csapást mért az orosz hadsereg az Azov-ezredre

A hadsereg sajtóközpontjának vezetője, Olekszandr Szavcsuk arról számolt be, hogy az orosz fegyveres erők legyőzték az ukrán Azov brigádot Krasznolimanszkij irányában.

Az orosz egységek, a tüzérség és a hadsereg légiereje Torszkoje és Szerebrjanszkij városok körüli erdők területén mért csapást az ukrán erőkre. A bejelentés szerint ezen a helyszínen állomásozott az Azov különleges erők 12. dandárja, az AFU 47. gépesített dandárja és az Ukrán Nemzeti Gárda 15. ezredének rohamcsoportjai.

A csoport elleni harc során 30, az ukrán erőkhöz tartozó tüzérségen is rajtaütöttek. Az ukrán fegyveres erők részéről nagyjából száz főre rúgnak a veszteségek – idézi Szavcsukot a Magyar Nemzet cikke.

Ukrajna esetleges EU-tagsága miatt aggódnak a német gazdák 

Aggódik Ukrajna esetleges EU-csatlakozása miatt a német gazdák szervezete: szerintük a keleti agrárország csatlakozása az eddigi uniós agrárpolitika végét jelentené – írja a Mandiner.

Joachim Rukwied, a Német Gazdák Szövetséges (DBV) vezetője szerint 

a csatlakozás a családi gazdaságok végét hozná el Európában, és ezzel a ténnyel minden politikai vita során tisztában kell lenni

– számol be az Euractiv.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna hatalmas agrárszektorral rendelkezik, és az ottani farmok sokkal nagyobbak az EU-belieknél. Egy ukrán EU-csatlakozással több százezer hektáros farmok kerülnének be az Unió agrárszektorába. Ennélfogva a jelenlegi uniós agrárpolitikát nem lehet kiterjeszteni Ukrajnára – olvasható a cikkben.

Drónfelvételeken a háború kegyetlenségei

Folyamatosan zajlanak az orosz–ukrán háború pusztító összecsapásai. Egyelőre a szárazföldi harcok volumene sem csökkent, de ez már csak időjárás kérdése, hiszen, ha egy nagyobb, esős időszak érkezik, az visszavetheti a csapatok mozgását.

Drónokat folyamatosan vetnek be most is, amiről mind a két fél tölt fel az internetre videókat.

Az ukránok is szívesen teszik fel a videókat arról, hogy lőnek ki orosz katonákat, tankokat a harctéren.

Egy másik videón látszik, ahogy gránátokat dobnak katonákra.

Herszon régióból pedig egy olyan felvétel látott napvilágot, amelyen látszik, ahogy az oroszok megpróbáltak lelőni egy kamikaze drónt, majd gyorsan fedezékbe vonulnak.

Több mint tízezren érkeztek tegnap Ukrajnából

A Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5325 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4879 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 41 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - írták. 

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT olvashatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában