Demokrácia

2023.11.09. 15:50

A génmódosított ukrán gabonáról is véleményt mondhatunk a nemzeti konzultáció során (videó)

Brüsszel be akarja engedni a génmódosított ukrán gabonát – figyelmeztetett a magyar kormány Facebook-oldalán csütörtökön délután közzétett videójában Nagy István agrárminiszter, hozzátéve, hogy a hamarosan induló nemzeti konzultációban az ukrán gabona kérdése is helyet kap.

MW

Traktorok az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhely közelében 2023. szeptember 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A tárcavezető emlékeztetett, hogy az Európai Unió nem sokkal az orosz–ukrán háború kirobbanása után megnyitotta a határokat az ukrán gabonaszállítmányok előtt, azzal az eredeti céllal, hogy a szállítmányok eljussanak a világ szegényebb régióiba. Csakhogy ehelyett az ukrán gabona jelentős része elárasztotta a kelet-európai országok piacait, rendkívül nehéz helyzetbe hozva így a térség termelőit – tette hozzá Nagy István.

Ráadásul az unióban betiltott szerekkel kezelt és génmódosított gabona komoly egészségügyi kockázatokkal is jár

– hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve, hogy hazánk ezért megtiltotta az ukrán gabona behozatalát. A tárcavezető rámutatott: Brüsszel ennek ellenére továbbra is azt akarja, hogy engedjük be a génmódosított ukrán gabonát, ezért a kormány számít a magyarok véleményére, akik ebben a kérdésben is a nemzeti konzultáció során oszthatják meg álláspontjukat.

A miniszter nyilatkozatát itt tudja megtekinteni:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában