Antiszemitizmus

2023.10.22. 08:33

Rég nem tapasztalt intenzitással lángolt fel a zsidógyűlölet (videó) – frissült

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Josef Schuster, a németországi Zsidók Központi tanácsának elnöke már 2015 óta annak a veszélyére figyelmeztet, hogy az illegális bevándorlás növekedésével arányosan az antiszemitizmus is megugrik. Egy nemrég készül felmérés szerint a Németországban élő muszlimok körében az antiszemita attitűdök elterjedtebbek, mint a lakosság többi részében, ennek következményeit az utóbbi hetekben az utcákon lehetett látni. Bécsben egy zsinagógára támadtak, az Egyesült Államokbeli detroiti Isaac Agree nevű zsinagóga elnökét, Samantha Wollt meggyilkolták.

MW

Palesztinokat támogató tüntetés Berlinben 2023. október 18-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Clemens Bilan

A közel-keleti konfliktus újbóli kirobbanása óta Európában palesztinbarát, Izrael-ellenes tüntetések, zsidó intézmények elleni támadások és zsidók zaklatása vált mindennapossá. Németországban különösen súlyos a helyzet – nem csoda, hiszen a szövetségi kormányok már évek óta tömegesen engedik be a papírok nélkül érkező migránsokat, akikről semmit sem tudni.

Olyan gyűlölet lángolt fel Izrael és a zsidók ellen, amilyen intenzitás már régen nem volt tapasztalható

jelentette ki Josef Schuster, a németországi Zsidók Központi tanácsának elnöke az RND német hírszolgátnak. A szervezet vezetője megjegyezte ugyanakkor, hogy a hatóságok igyekeznek mindent megtenni azért, hogy ne váljon még súlyosabbá a helyzet és ne legyenek például halálos áldozatok.

2015-ben magam is nagy aggodalmamnak adtam hangot amiatt, hogy tudatosan beengedünk Németországba antiszemita nézeteket valló embereket

– idézte fel Schuster, és megjegyezte hogy azóta lassan, de folyamatosan nőtt az antiszemita incidensek száma. Az elmúlt napokban felgyorsult a folyamat: néhány napja két Molotov-koktélt dobtak egy zsinagógára Berlinben, az esemény a helyi zsidó közösséget teljesen megrázta.

 Az Antiszemitizmus-kutató és Információs Központ (RIAS) összesen 202 antiszemita esetet regisztrált Németországban a Hamász Izrael elleni véres támadását követő tíz napban. Ez 240 százalékkal több, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban – írja a Tagesschau német hírportál.

Szintén Berlinben a múlt héten ismeretlenek Dávid-csillagot festettek egy lakóház bejárati ajtajára a Prenzlauer Berg kerületben. A RIAS hálózat 10 ilyen esetet regisztrált Berlinben és Észak-Rajna-Vesztfáliában. Az elmúlt napokban ismeretlenek több német városban is letépték az izraeli zászlókat az árbocokról. Az észak-rajna-vesztfáliai Leverkusenben például kétszer is letépték a zászlókat a városháza zászlórúdjáról. Hasonló incidensekről számoltak be Karlsruhe, Stuttgart, Schwerin, Stade, Mainz, Aachen és több más városból is.

A Magyar Nemzet cikke emlékeztet, hogy 

2019-ben egy Halle-i zsinagógát akart megtámadni éppen jom kippurkor. A fegyveres két embert ölt meg a zsinagóga közelében, miután nem tudott belépni az épületbe. A szemtanúk szerint a támadó katonai álcaruhában, fején sisakkal lépett akcióba, amikor megpróbált behatolni a zsinagógába. A bejáratnál lévő biztonsági intézkedések azonban ezt megakadályozták, így végül az utcán kezdett ámokfutásba.

A zsinagógában a támadás elkövetésekor 70-80 ember tartózkodott.

Ahogy Nyugat-Európa nagyvárosaiban, úgy Németországban is ma már mindennaposak a tüntetések, amelyeken antiszemita rigmusokat skandál a tömeg. A rendőrök rendszeresen összetűzésbe keverednek a zavargókkal.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) párthoz közeli Konrad Adenauer Alapítvány tanulmányából korábban az derült ki, hogy a Németországban élő muszlimok körében az antiszemita attitűdök elterjedtebbek, mint a lakosság többi részében.  

További részletekért, a teljes cikkért kattintson IDE. 

Zsinagógára támadtak fiatalok Bécsben

Ugyancsak a Magyar Nemzet számol be arról, hogy  vasárnap reggel arról cikkezett az Exxpress osztrák hírportál, hogy az éjszaka Bécs egyik belvárosi területén, a Seitenstettengasse 4. alatt található zsinagógát támadták meg fiatalok.

Miközben egy férfi barátját felemeli, hogy az megfogja és letépje az izraeli zászlót az épület oldaláról, egy fiatal nő pedig azt mondogatja, hogy „öld meg! Öld meg! Öld meg!”. Utóbbi mindeközben úgy csinál, mintha gépfegyver lenne nála és azzal lőne az izraeli zászló irányába.

Az Exxpress közlése szerint Bécs egyik legfontosabb zsinagógájáról van szó, melyet egyébként szinte pontosan három évvel ezelőtt már megtámadtak.

A teljes cikket ITT tudja elolvasni. 

Megölték egy detroiti zsinagóga elnökét

A Magyar Nemzet arról adott hírt, hogy a CNN amerikai hírcsatorna azt közölte vasárnap, 

hogy holtan, több szúrt sebbel a testén találták meg szombat reggel az Egyesült Államokbeli detroiti Isaac Agree nevű zsinagóga elnökét, Samantha Wollt.

A rendőrség közölte, a nyomozás eddigi állása szerint a 40 éves nőt otthonában támadhatták meg, a hatóságok kiérkezésekor már nem mutatott életjeleket, emberölés ügyében indítottak eljárást. A nyomozást a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) is segíti.

Az üggyel kapcsolatos további részletek ITT.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában