Digitális jövő

2023.10.19. 13:28

Orbán Viktor a Huawei vezetőjével tárgyalt

A digitális jövőről tárgyalt Kínában Orbán Viktor és a Huawei alapító vezérigazgatója; a vállalat bejelentette új, Ipar 4.0 technológián működő kapuvári gyárát – derül ki Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke és a Huawei közös sajtónyilatkozatából.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (b) Zsen Cseng-fej alapító-vezérigazgató társaságában látogatást tesz a Huawei sencseni központjában 2023. október 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A sencseni keltezésű közlemény szerint csütörtökön a Huawei Technologies alapító vezérigazgatójával, Ren Zhengfeijel tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök a vállalat kínai központjában.

A megbeszélésen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügy-, Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős- és Lantos Csaba energiaügyi miniszter is.

A találkozó illeszkedett az eddigi megbeszélések sorába, amelyet a magyar kormányzat rendszeresen folytat a stratégiai partnercéggel – írják.

ORBÁN Viktor; ZSEN Cseng-fej
 Orbán Viktor miniszterelnök (b2) Zsen Cseng-fej alapító-vezérigazgató (j4) társaságában látogatást tesz a Huawei sencseni központjában 2023. október 19-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

A sencseni megbeszélés fő témája volt a digitalizáció hosszú távú hatása a társadalomra, a gazdaságra, a biztonságra. A felek egyetértettek abban, hogy az az ország, amelyik az adatalapú infokommunikációs és az adatátviteli hálózatok fejlesztésében lemarad, évtizedekre globális hátrányba kerül.

Orbán Viktor a közlemény szerint kiemelte,

a Huawei világszerte magas innovációs és technológiai színvonalat képvisel. Magyarország digitalizációjában is kiemelt szerepet játszik a cég, az első nagy kínai vállalatok egyike volt, amely nagyberuházást hajtott végre Magyarországon.

A kormányfő elismerően szólt a cégnek a magyar mérnökképzésben vállalt szerepéről is. Hangsúlyozta, Magyarország továbbra is kiegyensúlyozott és nyitott gazdasági, befektetési környezetet nyújt a kínai vállalatok számára.

A miniszterelnök látogatása során megismerkedett a Huawei legújabb technológiáival és elszántságával az innováció területén – fogalmaztak.

A tájékoztató szerint a vállalat az európai piacokra való hazai gyártásán és logisztikáján, a kutatás-fejlesztési központján keresztül már eddig is kétezer embernek biztosított munkát. A társaság most újabb területeken is befektetett, Kapuváron invertergyárat indított.

NAGY Márton; LANTOS Csaba; SZIJJÁRTÓ Péter; ORBÁN Viktor; ZSEN Cseng-fej
Orbán Viktor miniszterelnök (középen b) Zsen Cseng-fejjel, a Huawei alapítójával és vezérigazgatójával (középen j) tárgyal a vállalat sencseni központjában 2023. október 19-én. Balról Lantos Csaba energiaügyi miniszter (b2), Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b3) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b4)
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

Mivel a klasszikus gyártás több okból is átalakul globálisan, a privát 5G mobilhálózaton kommunikáló, digitalizált, mesterséges intelligencia irányította önműködő gyártási és ipari rendszerek kerülnek előtérbe. A Huawei Kapuváron jelenleg tesztüzemben működő gyárában ezért Európában egyedülálló technológiákat vezetnek be, a modern gyártási know-howra fektetik a hangsúlyt, és a leginnovatívabb Ipar 4.0 digitális technológiákat használják. A termelő terület második fázisát 2024 elején kezdik meg, amely során a gyártott termékek palettáját, az ipari csarnokokat is bővítik majd.

Nagy Márton egyetértési megállapodást írt alá a Huawei-jel

Orbán Viktor miniszterelnök az Egy övezet, egy út fórumhoz kapcsolódó többnapos kínai útja keretében a Huawei-hez látogatott. A megbeszéléseket követően Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Gao Weijie (Kao Vej-csie), a Huawei Technologies Magyarország és Nyugat-Balkán régió vezérigazgatója egyetértési megállapodást írt alá, amely tovább mélyíti a magyar kormány és a Huawei között 2013-ban megkezdett stratégiai együttműködést – jelentette be csütörtöki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A felek rögzítették, hogy az ipar és gazdaság digitális átalakulása olyan stratégiai fontosságú terület, amely jelentős lehetőségeket rejt Magyarország számára. Ennek kihasználása érdekében a Huawei egyrészt előremutató kapcsolatokat alakít ki a magyar technológiai ökoszisztéma szereplőivel, a Neumann Nonprofit Kft. és az olyan szakmai együttműködési fórumok, mint az 5G Koalíció vagy a Mesterséges Intelligencia Koalíció pedig partnernek tekintik a Huawei-t a digitális átalakulás elősegítésében.

A közlemény szerint a dokumentum rögzíti, hogy Magyarország elkötelezett az energiaszuverenitás megteremtése, a zöld átállás és a megújuló energiatermelés kiaknázása mellett, amelyben a Huawei együttműködésére is számít, különös tekintettel az ehhez kapcsolódó digitális technológiák és intelligens energiarendszerek alkalmazására, amelyek által egyaránt tovább erősíthető a hatékonyabb, megbízhatóbb és fenntarthatóbb energiatermelés és energiafogyasztás.

A most aláírt megállapodás szerint mindemellett a Huawei részt vesz a magyarországi elektromos járműtechnológiához kapcsolódó töltőrendszerek, infrastruktúra fejlesztésében is annak érdekében, hogy hazánkban magas minőségű, biztonságos és megbízható hálózat álljon rendelkezésre.

A gazdaságfejlesztési miniszter az aláírás kapcsán kiemelte, hogy

hazánk 2030-ra az Európai Unió 10 legjobban teljesítő országa közé kíván előrelépni a digitális gazdasági és társadalmi fejlettséget tekintve, ebben pedig fontos szerepet játszanak az olyan megbízható, magas színvonalú technológiát képviselő partnerek, mint a Huawei.

A miniszter hozzátette, hogy a magyar gazdaság versenyképességének megőrzéséhez kettős transzformációra van szükség, azaz a vállalkozásoknak, gazdasági szereplőknek végre kell hajtaniuk a digitalizációt és a zöld átállást is. Alkalmazni kell a mesterséges intelligencia, a bigdata, az Ipar 4.0 megoldásait, hiszen ezekben rengeteg fejlődési és versenyképességi potenciál azonosítható. Ez az alapja a fenntartható és dinamikus gazdasági növekedésnek, ezáltal védhetők meg a munkahelyek, így a családok is.

A GFM kitért arra is, hogy a Huawei több mint 170 országban van jelen, mintegy 3 milliárd embert szolgál ki, miközben munkavállalóinak több mint fele a kutatás-fejlesztésben dolgozik. A Huawei valamennyi üzletágával jelen van hazánkban, Magyarországon működik a vállalatcsoport Kínán kívüli legnagyobb logisztikai és gyártóbázisa, a Huawei Európai Ellátó Központ, ahol több mint kétezer embert foglalkoztat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában