Emlékezés

2023.10.23. 11:52

Novák Katalin: a magyar a szabadság nyelve (videó)

Ausztráliában, melbourne-i magyarokkal közösen emlékezett meg az 1956-os forradalomról Novák Katalin köztársasági elnök.

MW

A Köztársasági elnök a magyar szabadság ‘56-os hőseire és mártírjaira emlékezett Melbourne-ben, Ausztrália egyik legnagyobb magyar közösségével

Forrás: Novák Katalin Facebook-oldala

Az államfő a közösségi oldalán megosztott videóban arról beszélt, a magyar a szabadság nyelve, ez a közös nyelvünk, ezt beszéljük, ezt értjük, ezen énekelünk, álmodunk és imádkozunk.

És aki valóban lényegileg is érti a magyart, az soha nem fog behódolni az elnyomó diktatúráknak

– fogalmazott Novák Katalin, aki hozzátette, ma ünnepeljük azt, ami megkérdőjelezhetetlenül összeköt bennünket. – Október 23-ban benne vannak az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarok is. Ezen a napon van mit éltetnünk és van mit siratnunk.

Éltetjük magyarságunkat. Éltetjük szabadságszeretetünket és éltetjük a magyar nemzet határok feletti magától értetődő összetartozását. Siratjuk azokat, akik életüket és vérüket adták a mi szabadságunkért

– fogalmazott az államfő.

Hangsúlyozta, a pesti srácok és lányok az egész világ számára egyértelművé tették, hogy a kommunizmus ki- és megjavíthatatlan. 1956 olyan erkölcsi alapot ad, amelyre a ma döntéseit is építhetjük. – A világ magyarságával köztársasági elnökként alkotmányos feladatom és felelősségem foglalkozni. Köszönöm, hogy ezt nem adják fel!

Köszönöm, hogy itt, tizenötezer kilométerre Magyarországtól megértetik a gyermekeikkel, unokáikkal, dédunokáikkal, hogy miért fontos az, hogy ne feledkezzenek meg a magyarságukról

– fogalmazott a köztársasági elnök.

Novák Katalin egy másik bejegyzésében azt írta, „A magyarokat nagyon megünnepelték, mert tudták, hogy mi történik Magyarországon” - az 1956-os melbourne-i olimpián 4. helyezést elérő kajakos, Hartmann Cecília mesélt a forradalom leverése után egy hónappal megrendezett olimpiáról, valamint az el nem múló sebeket hagyó családi szétszakítottságról”. 

A köztársasági elnök arra buzdított: 

Emlékezzünk ma a kommunista elnyomás miatt szétszakított családokra is!

Balog Zoltán szintén a melbourne-i magyar közösséggel emlékezik meg a forradalomról, erről Facebook-oldalán adott hírt a református püspök. Bejegyzésében a Bibliából, a Pál apostol galatáknak írt levelének sorait idézte:

„Krisztus szabadságra szabadított meg minket…”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában