Gyermekkori emlékek

2023.10.03. 10:17

Egykori tanára szerint a Nobel-díjas Karikó Katalin saját kitartásának köszönheti a sikereit (videó)

Az Egyesült Államokban dolgozó, világszerte elismert szakember általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait Kisújszálláson végezte, innen fakadnak az első motivációi és a továbbtanuláshoz szükséges küzdés iránti vágya. Dr. Tóth Albert professor emeritus főiskolai tanár, tájökológus ma is élénken emlékszik kiváló képességű diákjára.

MW

A Penn Medicine által közreadott, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen készített kép Karikó Katalin magyar biokémikusról

Forrás: MTI/EPA/Penn Medicine

Fotó: Peggy Peterson

Ahogyan azt már a világon mindenütt tudják, 2023-ban Karikó Katalinnak és Drew Weissmannak ítélték az orvosi Nobel-díjat az mRNS-technológia kifejlesztéséért. Az mRNS-technológia alapján kidolgozott vakcinák emberek millióinak életét mentették meg a koronavírus-járvány idején.

WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin
A Penn Medicine által közreadott, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetemen készített kép Karikó Katalin magyar biokémikusról és Drew Weissman amerikai mikrobiológusról, akik 2023. október 2-án megosztva elnyerték az orvosi-élettani Nobel-díjat. A két tudós az mRNS-alapú oltóanyagok kifejlesztését megalapozó felfedezéseikkel érdemelték ki az elismerést
Fotó: Peggy Peterson / Forrás: MTI/EPA/Penn Medicine

Karikó Katalinra gimnáziumi évei alatt nagy hatással volt Tóth Albert professzor, aki felidézte, 6. osztályos korában toronymagasan megnyert egy természettudományos vetélkedőt. Ekkor hívta meg gimnáziumi szakkörébe a tanár úr, aki szerint tanítványa nagyon érdeklődő volt, mindig alaposan felkészült minden előadásra.

Tudása miatt a gyerekek, a tanárok is kedvelték. A gyakorlatban és az elméletben is otthon érezte magát. Már akkor foglalkoztatta a szaporodás-élettartam-túlnépesedés témakör, a globalizációval együtt járó sorskérdésekről is komplett dolgozatot írt

– idézte fel a szoljon.hu hírportálnak Tóth Albert, aki már akkor látta benne a tudóst, s akinek az alapokat ő taníthatta meg.

A főiskolai tanár szerint a szakterületén elért sikereit saját kitartásának köszönheti a világhírű biokémikus.

Karikó Katalin gyermekkorát Kisújszálláson töltötte, 2020-ban a város díszpolgára lett, 2021-ben Jász-Nagykun-Szolnok Megye Díszpolgára Díjat kapott. A mai napig is sok egykori iskolatársával, ismerőssel tartja közösségi oldalán a kapcsolatot, s figyelemmel kíséri a város fejlődését. Két kisújszállási fiatal kutatóval, Pardi Norbert biológussal és Szabó Gábor kardiológussal is együtt dolgozik. 

A térséghez való kötődését az is jól jelzi, hogy a Széchenyi-díjából kapott összegből a Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda Gyermekeink Műveltségéért Alapítványán keresztül a természettudományok iránt érdeklődő diákokat támogatta.

Megható videóval köszöntötte a Nobel-díjas kutatót egykori gimnáziuma

„Hatalmas büszkeség ez a város és iskolánk számára, elvégre nem sok gimnázium mondhatja el magáról a világon, hogy korábbi diákja Nobel-díjat kapott” – mondta Tóth József, a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium igazgatója.

A kijújszállási Móricz Zsigmond Gimnázium így emlékezett híressé vált diákjára:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában