Nem bírnak a lángokkal

2023.09.02. 14:58

Továbbra is nagy erdőtüzek pusztítanak a görög-török határ közelében

A görög polgári védelem közlése szerint a szigetek közül Évia, Leszbosz és Kréta, továbbá az Athén környéki attikai régió is érintett az erdőtüzekben.

MW

Lángol a növényzet az északkelet-görögországi Évrosz tartománybeli Jánnuli település közelében augusztus 31-én

Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA

Fotó: Dimitrisz Alexudisz

Továbbra sem tudják megfékezni a Görögország török határhoz közeli Daida erdőségében két hete pusztító tüzet.

A Katimerini görög napilap szombati kiadása szerint mintegy 600 tűzoltó dolgozik a helyszínen 122 tűzoltójárművel. Az oltásban nyolc tűzoltó repülő és két helikopter is részt vesz. Az oltást ugyanakkor hátráltatja a nehezen járható, hegyvidéki domborzat, a sűrű erdő, és közben az erős szél csak újabb tüzeket gerjeszt.

A görög hatóságok az országban pusztító erdőtüzeket szombaton a nagyon veszélyes és a rendkívül veszélyes kategóriába sorolták.

A görög polgári védelem közlése szerint a szigetek közül Évia, Leszbosz és Kréta, továbbá az Athén környéki attikai régió is érintett az erdőtüzekben.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök a múlt héten a parlamentben arról beszélt, hogy az idei rendkívül kiterjedt erdőtüzek a globális felemelegedésnek tulajdoníthatók. Hangsúlyozta, hogy 

a júliusi és augusztusi erdőtüzeket a feljegyzések kezdete óta a legmelegebb, legszárazabb, legszelesebb nyár előzte meg.

A kormányfő tisztelettel emlékezett meg az Európai Unió országaiból a görög erdőtüzek megfékezésére érkezett tűzoltókról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában