Katasztrófa

2023.08.22. 13:40

Újra erdőtüzek pusztítanak Görögországban

Több tucat kórházi beteget egy tengeri kompra kellett kimenekíteni kedden reggel a Görögország északkeleti részén, a török határ közelében fekvő Alekszandrúpolisz kikötővárosában négy napja tomboló erdőtűz miatt – közölte a helyi tűzoltóság.

MW

Erdőtűz pusztít az északkelet-görögországi Alekszandrúpolisz közelében fekvő Avantasz falu környékén 2023. augusztus 21-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Ahiléasz Hirasz

A hatóságok szerint 65 beteget a városi egyetemi kórházból kerekesszéken és hordágyakon evakuáltak a kikötőben horgonyzó tengeri kompra, amelyet azonnal tábori kórházzá alakítottak – írja az MTI.

Az idős betegek a hajóétterem padlóján szétszórt matracokon feküdtek, az ápolók hordágyakon fekvő betegeket láttak el, egy kanapén ülő férfi pedig saját infúzióját tartotta a kezében.

Több száz tűzoltó igyekszik megfékezni a város közelében szombaton felcsapott lángokat, amelyek a viharos erejű, forró szél miatt gyorsan szétterjedtek, füstfelhővel borítva be a várost, és élénk vörösre festve az éjszakai égboltot.

Erdőtűzben kiégett autók az északkelet-görögországi Alekszandrúpolisz közelében fekvő Palajia faluban  2023. augusztus 22-én
Fotó: Dimitrisz Alexudisz / Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA

A rendőrség hétfő éjszakai tájékoztatása szerint a közeli, határ menti Lefkimmi település mellett vélhetően egy migráns holttestét találták meg egy leégett erdőben.

A szomszédos Mákri üdülőváros strandjáról további 14 embert mentett ki a parti őrség hajója. Az Alekszandrúpolisztól 150 kilométerre nyugatra fekvő Kavála térségében pedig két tűzoltót kórházba kellett szállítani, miután sérüléseket szenvedtek a Dialekto falu házait fenyegető erdőtüzek oltása során.

A görög–török határ menti Évrosz régióban több település lakóit evakuálták, miután a hatóságok arra figyelmeztettek: magas a kockázata, hogy a következő napokban újabb erdőtüzek keletkeznek a térségben.

Rendkívüli időjárási körülmények között, viharos erejű szélben, óriási erőfeszítéseket teszünk, hogy országszerte több tucat erdőtüzet megfékezzünk

– fogalmazott Joannisz Artopiosz tűzoltósági szóvivő hétfőn éjjel.

Férfi nézi a délkelet-görögországi Vatontasz közelében tomboló erdőtüzet 2023. augusztus 21-én
Fotó: Thodorisz Nikolaou / Forrás: MTI/AP

Az Athéntól északra fekvő Évia szigetén, a fővárostól északnyugatra elterülő Boiótia régióban, valamint az égei-tengeri Kikládokhoz tartozó Kithnosz szigetén szintén több erdő- és bozóttűz pusztít jelenleg is.

Repülőgépekkel segíti az oltást az Európai Unió

Az Európai Unió további öt repülőgéppel és számos tűzoltóval segíti Görögországot az ország több területén pusztító erdőtüzek megfékezésében – tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

A brüsszeli közlemény szerint Athén segítséget kért az uniós tagállamoktól a nyári szezon eleje óta egyre több és egyre nagyobb területen pusztító erdő- és bozóttüzek oltásához.

A lovát menti egy férfi az Athén közelében fekvő Filiben pusztító erdőtűz helyszínén 2023. augusztus 22-én
Fotó: Kósztasz Cironisz / Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA

A közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost idézte, aki hangsúlyozta: Görögország példátlan mértékű erdőtüzek pusztításának tanúja ezen a nyáron. Ilyen próbatételt jelentő időkben létfontosságú az EU gyors segítsége – húzta alá.

Tájékoztatása szerint öt, Horvátországban, Németországban és Svédországban állomásozó tűzoltórepülőgépet, egy Blackhawk típusú helikoptert, kilenc víztartályt és 58 tűzoltót indítottak útnak kedden Csehországból.

Ez a segítség azokat a légi és földi eszközöket egészíti ki, amelyek hétfőn érkeztek Görögországba Ciprusról és Romániából – közölte.

Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén az Athén közelében fekvő Filiben 2023. augusztus 22-én
Fotó: Kósztasz Cironisz / Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA

Emlékeztetett, az elmúlt két napban az EU hét speciális tűzoltórepülőgépet, egy helikoptert, 19 egyéb járművet és 114 tűzoltót biztosított Athén számára, hogy segítse a görög tűzoltókat, önkénteseket és rendőröket az erdőtüzek leküzdésében. Emellett az EU Copernicus műholdas térképészeti programja már elkészítette az érintett területek térképét, és az EU Vészhelyzeti Reagálási Koordinációs Központjának két összekötő tisztje is úton van Görögország felé – közölte.

Az EU továbbra is elkötelezett amellett, hogy Görögországgal vállvetve kiálljon a pusztító erdőtüzek megfékezésére – tette hozzá az uniós biztos.

Az elmúlt két hónapban az Európai Unió 9 repülőgéppel, 117 egyéb tűzoltójárművel és 510 tűzoltóval segítette a fokozódó erdőtüzek oltását Európa-szerte – tájékoztatott közleményében az uniós bizottság.

Tizennyolc holttestet találtak

Tizennyolc ember, vélhetően illegális bevándorlók elszenesedett holttestét találták meg egy görögországi erdőtűz helyén – jelentette be kedden a görög tűzoltóság.

 

A tragédia egy elhagyatott észak-görögországi környéken, Avantasz falutól délre történt. A térségben napokon át lángolt a növényzet.

 

Évrosz prefektúrán át halad a Törökországból Európába vezető egyik jól ismert migrációs útvonal, s mivel a térségbeli lakosok között nem tartanak nyilván eltűnteket, a hatóságok feltételezik, hogy migránsok válhattak a lángok áldozatává.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában