Iskolakezdés

2023.09.01. 06:36

Többféle támogatással enyhítik a szülők anyagi terheit (videó)

A legfrissebb adatok alapján Magyarország a középmezőnyben van a gyermekruhák és -cipők drágulásának tekintetében, a kormányzati étkezési, tankönyvi és egyéb támogatásoknak köszönhetően pedig az iskolakezdés pénzügyileg kevésbé megterhelő a szülők számára.

MW

A diákok megkapják a tankönyveket a tanévnyitó ünnepség után a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban 2018. szeptember 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A legfrissebb adatok alapján Magyarország a középmezőnyben van a gyermekruhák és -cipők drágulásának tekintetében – Csehország és Észtország van ebben az élen –, a kormányzati étkezési, tankönyvi és egyéb támogatásoknak köszönhetően pedig az iskolakezdés pénzügyileg kevésbé megterhelő a szülők számára – derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány friss elemzéséből.

Emlékeztettek rá, hogy 2020-tól valamennyi nappali rendszerű nevelésben-oktatásban részt vevő tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül. 

 

Az elmúlt tanévben az energia- és élelmiszerárak emelkedése ­miatt nőtt az iskolai étkezés ára, ugyanakkor számos család vehet igénybe támogatást. Ingyenesen biztosítják az intézményi gyermekétkeztetést egyebek mellett a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek, a nevelésbe vetteknek, a betegeknek, illetve ötvenszázalékos kedvezményt kapnak – többek között – a három vagy több gyermeket nevelő családok iskolás gyermekei.

A vármegyebérletek májusi bevezetésével az iskolába járás is olcsóbb lett a KSH közlése szerint. Továbbá a gyermekruházati termékek az idei évben (januártól júliusig) átlagosan 7,4 százalékkal drágultak, jóval kisebb mértékben, mint az általános árszínvonalromlás. 

A tanszerek, írószerek árának emelkedése februárban érte el a csúcspontját, attól kezdve pedig fokozatosan lassul az inflációja. 

Ahogy a korábbi években, idén augusztusban is előre hozták a szeptemberi családi pótlék kiutalását. Az ellátások korábbi, augusztus végi folyósítása idén mintegy 1,75 millió családnak jelent segítséget a tanévkezdés előtt – állapította meg az elemzés. 

A háborús időkben is fenntartja a családok támogatását a kormány

A kormány a háborús idők ellenére is fenntartja és megvédi a családok támogatását – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára pénteken a hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Hornung Ágnes a 2023/24-es iskolai tanévkezdés alkalmából úgy fogalmazott, hogy ez a támogatás az iskolás gyermekeket nevelő szülők számára különösen nagy segítség.

Elmondta, hogy minden nappali alap- és középfokú oktatásban résztvevő tanuló számára ingyenesen biztosítják a tankönyveket, míg a legalább háromgyermekesek, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok, illetve a tartósan beteg, vagy fogyatékkal élő gyermeket nevelők ingyenes, vagy kedvezményes gyermekétkeztetésben részesülhetnek.

Kiemelte, hogy a családok és a pedagógusok a most kezdődő új tanév során is számíthatnak a Nemzeti Tehetség Programra, amelynek keretében az eddigi támogatások mellett Köbüki néven új tehetséggondozó tanári ösztöndíjat indítottak.

Az államtitkár további segítségként említette, hogy az Erzsébet-táborok a tanév során is rendelkezésre állnak.

Ennek keretében Zánkán ősszel és tavasszal osztálykirándulásra várják az általános iskolás diákokat és lesznek táborok a karácsonyi időszakban is – ismertette Hornung Ágnes.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában