Katasztrófa

2023.09.28. 17:12

Százakat evakuáltak Görögország központi részén az újabb áradások miatt

Százakat evakuáltak Görögország központi részén az újabb áradások miatt - közölte csütörtökön a görög tűzoltóság.

MW

Iszapban rekedt autó mellett megy el egy férfi az Elias nevû vihar okozta villámárvíz elvonulása után az északkelet-görögországi Agria városban 2023. szeptember 28-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Pétrosz Jannakurisz

A hatóságok beszámolója szerint gátak szakadtak át és földcsuszamlások is voltak, több mint 250 embert kellett biztonságba vinni. A mentőegységek egyebek között gumicsónakokat és különleges járműveket vetettek be. 

A már szeptember elején is árvíz sújtotta Vólosz kikötővárosában a heves esőzések nyomán ismét víztömegek hömpölyögtek végig az utcákon. 

A városban kijárási tilalmat rendeltek el. 

A környéken lévő falvakból evakuálták a lakókat. 

A 140 ezres Vóloszban szünetelt az áramszolgáltatás, a helyi kórház ugyan részben víz alá került, de továbbra is üzemel. 

Az Elias nevű viharfront az előző nap Évia szigetén okozott felhőszakadást és ezzel áradásokat. A sziget északi részén korlátozni kellett a közlekedést. 

"Gondolatban Vólosszal és Éviával vagyunk" - hangsúlyozta Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök. Meteorológiai előrejelzések szerint a vihar csütörtök estére enyhül. Vassziliosz Vatrakojánisz, a helyi tűzoltóság szóvivője a közmédiában elmondta, hogy ettől függetlenül 

a mentőszolgálatok továbbra is az ítéletidő sújtotta térségekben maradnak. 

Szeptember elején a Daniel nevű vihar súlyos áradásokat okozott a közép-görögországi Thesszália régióban. A károkat még mindig nem tudták teljes körűen helyre hozni. Akkor 17-en vesztették életüket az ítéletidőben, és több mint egy hétig egész térségek maradtak áram és ivóvíz nélkül. A takarítóbrigádok eddig több mint 180 ezer elpusztult haszonállatot jelentettek, ami miatt időlegesen járványveszély is fennállt. 

Több mint egy tucat tyúkfarmot az elmosott utak miatt továbbra sem lehet elérni. Az árvíz hatalmas károkat okozott a gyapot, kukorica, gabona, alma és kivi termésben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában