„Lángolj és világíts!”

2023.07.17. 08:49

Varga Judit: a világ kifordult magából, bűn lett az alázat

A világ betegségeire a keresztény erkölcs, szellemiség és tanítások követése az orvosság – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az Egyesült Államokban vasárnap, amikor állami kitüntetést adott át a Dallasi Miasszonyunk Ciszterci Apátságot vezető Peter Verhalen főapátnak.

MW

Varga Judit igazságügyi miniszter és Peter Verhalen főapát, a Dallasi Miasszonyunk Ciszterci Apátság vezetője

Forrás: Facebook/Varga Judit

Az MTI beszámolója szerint a miniszter ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy

„a világ kifordult magából”, „bűn lett az alázat, erény lett a kevélység”, „a háború tüzét táplálják, azt állítva, hogy ez vezet a békéhez, miközben a kinyújtott békejobbot félreütik”.

A jelen próbatételeiről szólva kifejtette: „Azt látjuk, hogy a társadalommérnökök a lázálmaikat követve összezavarják az emberek szívébe eredendően Isten által elültetett és őáltala elrendelt természeti törvényeket.” „Politikai kalandorok csalják hamis ígéretekkel emberek tömegeit a világ szegényebb régióiból a tehetősebb országokba, tömegeknek okozva ezzel mérhetetlen szenvedést.”

A miniszter az 1098-ban alapított ciszterci rend és az 1000-ben Magyar Királyságként megalapított Magyarország kapcsolatát testvérközösségként jellemezte, és felhívta a figyelmet arra, hogy az első ciszterci apátságot már 1142-ben megalapították II. Géza király kívánságára.

Az elmúlt ezer évben próbatételekből mind Magyarországnak, mint a ciszterci rendnek kijutott. „Magyarország a honfoglalás óta a keleti és nyugati világ közé ékelődve létezik, hol a híd, hol az ütközőzóna szerepét betöltve” – mondta.

Varga Judit idézte a ciszterciek Szent Bernáttól származó jelmondatát: „Lángolj és világíts!”; a hallgatóság figyelmébe ajánlotta az 1956-ban a magyarországi forradalom idején 25 évesen vértanúhalált halt Boldog Brenner János ciszterci szerzetes példáját.

Emlékeztetett arra, hogy amikor a kommunista diktatúra elkobozta a ciszterciek magyarországi apátságának vagyonát és jó részüket elűzték az országból, akkor az Egyesült Államokba menekült szerzetesek részt vettek a dallasi katolikus egyetem alapításában.

Hozzátette, hogy a szerzetesek monostort alapítottak és iskolát hoztak létre, amelyet ma az amerikai felvételi iroda az Egyesült Államok egyik legjobb iskolájaként tart számon.

A miniszter kiemelte, hogy a mai főapát, Peter Verhalen a Dallasban működő iskola diákja volt, és oda tért vissza először tanárként, majd igazgatóként, majd 2012-ben az első nem magyar főapátként választották meg az apátság élére.

Az ő érkezésével rövid időn belül világossá vált, hogy a magyarok nemcsak új barátot kaptak, hanem olyan apátsági vezetőt is, aki tiszteli a magyar papokat, egykori tanárait és aki folytatja a szoros kapcsolatot a helyi magyarokkal

– fogalmazott Varga Judit Dallasban, amikor átadta a Lovagkereszt kitüntetést tanítói szolgálata, valamint az intézmény magyar identitásának megőrzése érdekében végzett munkája elismeréseként, Peter Verhalen főapátnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában