Karrierpolitizálás

2023.01.27. 08:06

Nincs jövője máshol, ezért választja a DK-t egyre több baloldali politikus

A kisebb pártok megmaradása a Demokratikus Koalícióval szemben igencsak kérdéses, ezért nem meglepő, hogy többen is a Gyurcsány-pártba való átigazolás mellett döntöttek – mondta a Magyar Nemzetnek Pálfalvi Milán, a Nézőpont Intézet elemzője.

Gyurcsány Ferenc

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

„A DK belső ügyeibe nem látunk bele, ezért nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a Gyurcsány-párt tudatosan vadássza le és kebelezi be más, kisebb politikai alakulatok tagjait, de a számok és a tények azt igazolják, igenis van egy határozottan megmutatkozó átlépési hullám” – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Pálfalvi Milán. A Nézőpont Intézet elemzője szerint ennek az az oka, hogy az MSZP és a Párbeszéd több politikusa a DK-ban látja karrierje építésének lehetőségét.

Mandátumra, székre, biztosabb háttérre számítanak, ezt pedig sem az MSZP, sem a Párbeszéd nem képes biztosítani. Ha az átigazolók szempontjából nézzük, vélhetően egyébként jól spekulálnak, hiszen már most látszik, hogy a kisebb pártok megmaradása a DK-val szemben igencsak kérdéses

– fogalmazott a szakember, aki szerint ugyan még nem biztos, lesz-e tömeges pártváltás, az ugyanakkor látható, hogy a folyamat még tart.

Pálfalvi Milán szerint a baloldalon sohasem lesz egység. „Jóllehet, Gyurcsány Ferenc pártja meghatározó, mint legerősebb ellenzéki formáció, de sosem lesz képes egyeduralkodóvá válni a baloldalon” – mondta az elemző, hozzátéve: a DK célja minél nagyobb rész bekebelezése a baloldali politikusi körből.

Pálfalvi Milán szerint az árnyékkormány megalakulása miatt a kisebb pártok kényszerpályára kerültek: 

Vagy összefognak egymással a DK-tól elkülönülten, hogy esélyük legyen a megmaradásra, vagy eltűnnek a süllyesztőben. Harmadik opció a DK-ba való betagozódás, ami azonban sosem lesz teljes. Mindig lesz nem gyurcsányista baloldali szervezet

 – fogalmazott a Nézőpont szakértője, aki szerint 

méltó kihívója a jelenlegi kormánypártoknak nincs.

Pálfalvi Milán úgy véli, ezt a pozíciót a DK szeretné betölteni, ezért kebelezi be a hajlandóságot mutató baloldali politikusokat.

– Ne feledjük, karrierpolitikusokról beszélünk, akiket a nemzetben gondolkodás helyett valami más mozgat. Számukra a hazaszeretet nem szempont, a jobboldalon viszont éppen ez a kovász, az alapvetés, a vitán felül álló, összetartó erő – mutatott rá az elemző.

Kik igazoltak eddig Gyurcsányékhoz?

Az elmúlt hónapokban több baloldali párt is kénytelen volt komoly veszteséget elkönyvelni, miután politikusaik úgy döntöttek, a DK-nál folytatják karrierjük építését – mutat rá a Magyar Nemzet. Közéjük tartozik Déri Tibor, a momentumos újpesti polgármester, Szücs Balázs, Erzsébetváros párbeszédes alpolgármestere, Erdősi Éva korábbi párbeszédes politikus, az ellenzék volt közös csepeli polgármesterjelöltje, Szilágyi Szabolcs, a Jobbik miskolci önkormányzati képviselője, Bodrozsán Alexandra, a Momentum kecskeméti önkormányzati képviselője, Buzinkay György, a Momentum korábbi elnökségi tagja, illetve Juhász Béla momentumos sződligeti polgármester. Legutóbb pedig Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd korábbi országgyűlési képviselője, pártigazgatója választotta Gyurcsányékat. Ezt megelőzően többnyire MSZP-s politikusok léptek át a DK-ba, például Szaniszló Sándor XVIII. kerületi és Kiss László óbudai polgármester, Trippon Norbert újpesti alpolgármester és Farkas István, valamint Szabó Gábor önkormányzati képviselő, Molnár Gyula, az MSZP egykori elnöke, illetve Kazincbarcika korábbi szocialista alpolgármestere, Klimon István. A Magyar Nemzet úgy tudja, Gyurcsány legújabb kiszemeltje Őrsi Gergely II. kerületi polgármester, illetve Jeszenszki András, a szocialisták nyíregyházi elnöke.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában