Járvány

2022.06.15. 17:20

Új járványhullám indult Németországban

Ezért ismét viselni kell a maszkot zárt térben és be kell adatni a negyedik oltást – javasolta a szövetségi egészségügyi miniszter.

Elindult a koronavírus-járvány új hulláma Németországban, ezért ismét viselni kell a maszkot zárt térben és be kell adatni a negyedik oltást – javasolta a szövetségi egészségügyi miniszter egy szerdán ismertetett nyilatkozatában.

Karl Lauterbach a Rheinische Post című lapnak elmondta, hogy „sajnos valósággá vált”, amitől tartottak, vagyis elindult a járvány nyári hulláma.

Az uralkodó vírusváltozatok nagyon könnyen terjednek, a járványlassító korlátozásokat pedig már szinte mind visszavonták, így nem érvényesül a nyári időjárással járó szezonális hatás, amely automatikusan, külön korlátozások nélkül is fékezné a kórokozó terjedését.

Ezért a következő hetekben nemigen lehet a helyzet javulására számítani – fejtette ki a legtekintélyesebb járványügyi szakértők közé tartozó miniszter.

A szociáldemokrata politikus egy Twitter-bejegyzésében is kiemelte, hogy elindult a nyári hullám, amelynek „legjobb ellenszere az önkéntes maszkviselés zárt térben és a negyedik védőoltás”.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni negyedik oltás „véd a súlyos megbetegedés ellen, és néhány hónapig csökkenti a fertőzés kockázatát, bár nem teljes mértékben” – írta a miniszter.

A napi új regisztrált fertőződések száma az utóbbi napokban meredeken emelkedett Németországban. A Die Welt című lap egy keddi elemzésében kimutatta, hogy a napi új esetek előző hét napra vetített átlaga egy hét alatt 116,6 százalékkal emelkedett – 27 481-ről 59 532-re –, ami a legnagyobb mértékű növekedés a járvány 2020 tavaszi kezdete óta.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) szerdai kimutatása szerint az utóbbi 24 órában 92 344 fertőződést és 112 halálesetet regisztráltak. A járvány kezdete óta így már 27 007 429 fertőződést mutattak ki teszttel, a halálos áldozatok száma pedig 140 026-ra emelkedett.

A szövetségi kormány adatai szerint a Covid-19 elleni teljes oltással a lakosság 75,9 százaléka – 63,1 millió ember – rendelkezik. A teljes oltás utáni első emlékeztető oltást 59,8 százalék – 49,7 millió ember – kapta meg, a negyedik oltásnak számított második emlékeztető oltást viszont csupán 6,4 százalék, azaz 5,3 millió ember.

Az oltatlanok a lakosság 22,4 százalékát teszik ki, 18,6 millióan vannak. Közülük négymillióan négyévesnél kisebb gyerekek, akiknek még nincs oltóanyag.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában