Álláspont

2021.11.29. 07:32

A gazdaságok leállása lehet a nyugati klímapolitika következménye

A klímaváltozás ügyét nem lehet kizárólag politikai szempontok szerint megközelíteni, a szakmai hozzáállás mellőzése a gazdaságok leállásával fenyegethet – erről beszélt a Mediaworks Hírcentrumának Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára. Szerinte kulcsfontosságú az észszerűség, ennek ellenére a klímaváltozás körül túl nagy a politikai zaj.

A Magyar Nemzet hétfői számában megjelent cikk ismerteti, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter meghívására hivatalos látogatást tesz Magyarországon a 38 fejlett államot tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közelmúltban kinevezett új főtitkára, Mathias Cormann.

Gion Gábor a napilapnak azt mondta: a főtitkár érkezése kiváló alkalom arra, hogy a magyar kormányzat kifejtse álláspontját az előttünk álló legfontosabb kérdésekben, egyúttal tájékozódjon a folyamatokról. Az államtitkár a találkozó apropóján a közeljövő gazdasági kihívásairól beszélt. Úgy vélte, a gazdasági újraindítás után az egyik legfontosabb kérdés a klímaváltozás ügye és az, hogy a világgazdaság miképpen térhet át a szén-dioxid-semleges működésre.

Mint mondta, itt kulcsfontosságú szempont az észszerűség, a témában ugyanis jelenleg túl nagy a politikai zaj.

Nyugaton erős hajlandóság mutatkozik arra, hogy ez ügyben a szakmai, mérnöki érvek helyett a politikai sugalmazások szerint döntsenek el szakkérdéseket. Az ilyen hozzáállás ugyanakkor káros lehet, veszélybe sodorhatja az ellátásbiztonságot, s ezzel a gazdaságok működését is

- fogalmazott az államtitkár. Közölte: a klímakérdés mellett foglalkozni kell a koronavírus-járvány következményeivel, a digitalizáció felgyorsításának lehetőségeivel és azzal, hogy a kisvállalkozások a mostaninál termelékenyebbé válhassanak.

Gion Gábor ismertetése szerint ezekről a felvetésekről nemcsak Magyarországon vagy az Európai Unióban gondolkodnak sokat a döntéshozók, hanem szinte a világ minden pontján. A kérdésekben tehát semmi újszerű vagy speciális nincs, ezért sem mindegy, hogy milyen módon közelítünk hozzájuk. Az OECD – melynek Magyarország éppen idén 25 éve teljes jogú tagja – szakmai szempontok szerint, politikamentesen végzi munkáját, fő feladata pedig, hogy tanácsokkal, elemzésekkel segítse tagjainak fejlődését.

Manapság nagyon is díjazható az objektív szemlélet – jegyezte meg az államtitkár, majd arra utalt, hogy az elmúlt években Magyarország az Európai Uniótól a legfontosabb szakmai kérdésekben is sokszor csak politikailag átfűtött kritikákat kapott. Az ilyen megjegyzésekkel nehéz mit kezdeni, gazdaságpolitikát biztosan nem lehet rájuk alapozni. Ehhez képest az OECD-ben szakmai vita zajlik a terítékre kerülő kérdésekről, az eszmecserében pedig minden szereplő megkapja a neki kijáró tiszteletet – fogalmazott Gion Gábor, majd minderre példaként felhozta a globális minimumadó ügyét.

Az új szabályrendszer kialakításának gondolata az OECD-ben merült fel, ám a kezdeti elképzeléssel Magyarország nem értett egyet. Ismertetése szerint előterjesztették javaslataikat, s azzal érveltek, hogy olyan szabályozás kell, amely hatékony lehet a nemzetközi adóeltitkolás ellen, de nem sújtja azokat a területeket, ahol tényleges gazdasági tevékenység folyik. „Az érveinket elfogadták, sikert értünk el a szakmai küzdelemben, így nem kell megemelnünk a kilencszázalékos társasági adónkat” – mondta az államtitkár.

Hozzátette: ebben pedig nagy szerepe volt annak is, hogy az elmúlt tíz évben komoly eredményeket tudott felmutatni a magyar gazdaságpolitika. Aki pedig sikeres, annak a politikamentes, szakmai fórumon adnak a szavára – hangsúlyozta Gion Gábor.

Borítókép: Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában