Ország-világ

2021.08.29. 07:15

Végső szakaszába lépett az amerikai evakuáció, a tálibok a reptér gyors átvételére készülnek

Valamivel több mint ezer civil vár még arra, hogy a kabuli repülőtérről légi úton kimenekítsék Afganisztánból, miközben az amerikai erők evakuációs művelete a végső szakaszába lépett – közölte a Reuters hírügynökséggel vasárnap egy nyugati biztonsági illetékes.

Air Force loadmasters and pilots assigned to the 816th Expeditionary Airlift Squadron, load passengers aboard a U.S. Air Force C-17 Globemaster III in support of the Afghanistan evacuation at Hamid Karzai International Airport, Afghanistan, Aug. 24, 2021. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)

Forrás: AFP / EyePress

Fotó: EyePress via AFP

A tisztségviselő, akit a tájékoztatás szabályai értelmében nem lehet megnevezni, azt mondta, hogy a repülőtér kapuinál korábban gyülekező tömeg megfogyatkozott azután a figyelmeztetés után, hogy a csütörtöki robbantásos merényletet követően szélsőségesek további támadásaira kell számítani.

„Biztosítani akarjuk, hogy minden külföldi állampolgár és a veszélyben lévők is távozhassanak a mai napon. A katonák elszállítása azután kezdődik majd meg, ha ennek a folyamatnak a végére értünk”

- mondta a kabuli repülőtéren állomásozó tisztségviselő.

Egy amerikai illetékes a Reutersnak szombaton azt mondta, hogy kevesebb mint négyezer amerikai katona van még a repülőtéren, míg korábban, az evakuációs művelet tetőpontján még 5800 volt a létszámuk.

Ugyancsak vasárnap reggel az Afganisztánban két hete hatalomra került tálibok egy tisztségviselője azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy ők és a távozó amerikai erők is a kabuli repülőtér gyors átadására készülnek.

„Arra várunk, hogy az amerikaiak végső beleegyezésüket adják a kabuli repülőtér teljes ellenőrzésének átvételéhez”

- mondta a tálib illetékes, neve elhallgatásának feltételével.

Szavai szerint a tálib erők, amelyek a Nyugat támogatta afgán kormány elleni villám hadműveleteik végén, augusztus 15-én váratlan gyorsasággal, harc nélkül vonultak be Kabulba, rendelkeznek a szükséges műszaki szakemberekből álló csapattal és olyan, magasan képzett mérnökökkel, akik készen állnak a repülőtér átvételére.

Közben a The Washington Post című amerikai lap, saját forrásaira hivatkozva azt jelentette (helyi idő szerint) szombaton, hogy

Joe Biden elnök még augusztus 31. előtt hazarendelné Kabulból az amerikai diplomáciai képviselet minden tagját, beleértve Ross Wilsont, a nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét is.

Az újság megjegyezte, egyelőre nem világos, hogy az amerikai diplomaták visszatérnek-e majd Afganisztánba egy későbbi időpontban, s ha igen, mikor kerülhet erre sor. Semmilyen végső döntés ez ügyben nem született még – teszi hozzá a The Washington Post.

A lap értékelése szerint – írja a TASZSZ orosz hírügynökség – a határozott terv hiánya ez ügyben lényegében azt jelenti, hogy az Egyesült Államok kabuli diplomáciai jelenléte hetekre, hónapokra vagy akár hosszabb időre is megszakadhat.

„Részletes terven dolgozunk arra vonatkozóan, hogy a továbbiakban miképp biztosíthatunk konzuli támogatást és biztosíthatjuk a(z Afganisztánból) való távozást azoknak, akik augusztus 31-e után akarnak távozni” – mondta az amerikai külügyminisztérium egy tisztségviselője a The Washington Postnak. A cikk forrása szerint Washington „számos változatot mérlegel” a lehetséges diplomáciai együttműködésekre vonatkozóan.

Joe Biden elnök parancsára augusztus 31-ig be kell fejeződnie az amerikai hadsereg Afganisztánból való kivonásának.

John Kirby, a Pentagon szóvivője szombaton közölte: megkezdődött az amerikai katonák kivonása a kabuli repülőtérről is, ahol az elmúlt két hétben feszített tempóban folyt a nyugati országok diplomatáinak, állampolgárainak és afgán segítőiknek a kimenekítése.

Az elmúlt két napban Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország is lezárta kabuli evakuációs műveleteit az amerikai kivonulás miatt keletkezett biztonsági vákuumra hivatkozva.

A Fehér Ház mindazonáltal azt közölte szombat este, hogy az amerikai hadsereg és szövetségesei keleti (washingtoni) idő szerint szombat hajnali 3 és délután 3 óra között (közép-európai idő szerint 9-21h) újabb 2000 embert menekítettek ki légi úton Afganisztánból.

Az Egyesült Államok és szövetségeseinek sietős kivonulását indokolhatja a hatalomra került tálibok augusztus 31-hez kötött ultimátuma mellett az is, hogy

a kabuli repülőtérnél csütörtökön elkövetett, száznál is több halálos áldozatot követelő robbantásos merényletet követően nagy a veszélye a további terrortámadásoknak.

Biden elnök szombaton, hírszerzési illetékesekkel folytatott tanácskozását követően arra figyelmeztetett: „nagyon valószínű”, hogy újabb merényletet követnek el a következő 24-36 órában a kabuli repülőtér ellen.

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége vasárnap hajnalban ismét arra figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el, illetve kerüljék el az afgán főváros repülőterének környékét, ne menjenek ki a reptérre és tartsák magukat távol a légikikötő kapuitól.

Borítókép: civilek várnak arra, hogy elszállítsák őket Afganisztánból

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában