dátum hiba

2021.03.03. 18:57

Az államfő megfontolásra visszaküldött egy nemzetközi egyezményt a törvényhozásnak

A visszaküldést formai ok indokolja.

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök az Egységes Szanálási Rendszerhez kapcsoló megállapodás módosításának kihirdetéséről szóló törvényt szerdán. A visszaküldést formai ok indokolja.

A parlament február 22-én 166 igen szavazattal és 21 tartózkodás mellett fogadta el a jogszabályt.

Áder János azt kifogásolta, hogy sem a törvényjavaslat benyújtott szövegéből, sem annak indoklásából nem állapítható meg, hogy a törvény részét képező melléklet – azaz a megállapodás szövege – milyen szövegváltozat, mert hiányzik róla a dátum.

A köztársasági elnök indoklásában kifejtette: az Alkotmánybíróság következetes gyakorlata szerint a jogbiztonság elve megköveteli az egyes normák egyértelműségét, míg a nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásról szóló törvény szerint a kihirdető jogszabálynak tartalmaznia kell a szerződés hiteles magyar nyelvű szövegét.

A hiányosságok miatt nem állapítható meg egyértelműen, hogy a törvény 1. mellékletében foglalt megállapodás valóban a hiteles magyar nyelvű szöveg-e – közölte Áder János.

A kormány által beterjesztett törvény a Bankunióhoz kapcsolódó Egységes Szanálási Rendszerrel, valamint az Egységes Szanálási Alappal kapcsolatos, a módosítás kialakítja a hitel megítélésének rendszerét.

Az államfő Kövér László házelnöknek írt levele a jogszabály visszaküldéséről a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában