diplomácia

2020.06.07. 20:59

A cseh elit egy része céltudatosan rombolja Moszkva és Prága viszonyát

Moszkva tükörintézkedéssel fog reagálni a kiutasításra – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

A cseh elit egy része céltudatosan rombolja Moszkva és Prága viszonyát, noha Csehországban sem erre, sem a két orosz diplomata kiutasítására nincs belső társadalmi igény – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője vasárnap a Rosszija 1 televízióban.

Zaharova szerint a kiutasításhoz vezető botrány nem felel meg sem a cseh pragmatikus érdekeknek, sem pedig Csehország belső politikai nepirendjének. Úgy vélekedett, „a cseheknek erre nincs szükségük”, és joguk lenne maguknak eldönteniük, hogy milyen viszonyt építsenek ki Oroszországgal. „De hát senki sem kérdezte meg őket” – fűzte hozzá.

„Azt, hogy ki áll e mögött az elit mögött, már bemutattuk a Konyev (szovjet marsall) emlékművének áthelyezéséért és lebontásáért folytatott nagyon piszkos kampány példáján. Már megint ugyanazok a partnerek” – mondta a szóvivő anélkül, hogy megnevezte volna az Egyesült Államokat.

„Ez a nyugati partner folyton olyan dolgokat visz be Csehországba, annak politikájába, amelyek destruktív természetűek” – tette hozzá.

Zaharova arra reagált, hogy Andrej Babis cseh miniszterelnök pénteken bejelentette két orosz diplomata kiutasítását. A döntést azzal indokolta, hogy a két érintett – aki a várakozások szerint vasárnap este érkezik Moszkvába – tevékenységével kárt okozott a cseh-orosz kapcsolatokban. A kormányfő szerint az orosz titkosszolgálat egyik Prágában dolgozó embere azzal próbált meg lejáratni egy másikat, hogy hamis információt szivárogtatott ki a cseh sajtónak. Eszerint márciusban egy orosz ügynök érkezett Prágába, hogy meggyilkoljon három cseh önkormányzati politikust.

A cseh médiában megjelent értesülések szerint a feltételezett orosz ügynöknek Ondrej Kolár prágai 6. kerületi polgármestert, Zdenek Hríb prágai főpolgármestert és Pavel Novotnyt, Reporyje városrész polgármesterét kellene meggyilkolnia. Az első a cseh fővárost a náci megszállás alól felszabadító Ivan Konyev szovjet marsall szobrát távolíttatta el egy prágai térről, a második a 2015-ben meggyilkolt orosz ellenzéki politikusról, Borisz Nyemcovról neveztette el a teret, ahol a prágai orosz nagykövetség áll, a harmadik pedig Reporyje központjában emlékművet állíttatott a második világháború idején a nácikkal együttműködő Orosz Felszabadító Hadsereg (ROA) katonáinak, akik a háború végén segítséget nyújtottak a prágai felkelőknek.

Zaharova szombaton közölte, hogy Moszkva tükörintézkedéssel fog reagálni a kiutasításra, és hogy az „illetlen” és „barátságtalan” cseh lépést figyelembe fogja venni a Csehországgal kapcsolatos irányvonalának alakításakor. Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója „hitvány és aljas provokációnak” nevezte a történteket.

Az orosz külügyi szóvivő vasárnapi televíziós nyilatkozatában azt mondta: a berlini orosz vonatkozású kémbotrányok mögött Washington áll, amely évtizedek óta minden szempontból befolyásolni igyekszik a német politikát, egyebek mellett „kolosszális nyomást” gyakorol rá az energetikai ügyekben.

Az Egyesült Államokban és Európában a rasszizmus elleni harc címén megnyilvánuló társadalmi nyugtalansággal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy ezek az országok káoszt szítottak máshol a világban, és más országok belső ellentéteit aknázták ki, ami most visszaütött rájuk.

Az orosz diplomáciai tárcának a Facebookon vasárnap közzétett állásfoglalása arra szólította fel Washingtont, hogy a zavargásokkal kapcsolatban érvényesítse a gyakorlatban azokat a tanácsokat, amelyeket másoknak ad az emberi jogok tiszteletben tartása terén. A minisztérium emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok, ahol több, mint 9 ezer embert vettek őrizetbe, és az összecsapásokban többen életüket vesztették, az elmúlt évtizedek során több országot vádolt meg hasonló helyzetben jogsértéssel.

Zaharova egyébként szombaton egy YouTube-interjúban kijelentette: Oroszország hálás azért, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter felajánlotta hazája segítségét a norilszki olajkatasztrófa következményeinek elhárításhoz. Rámutatott, hogy a 200 lélegeztetőgépből álló amerikai segélyszállítmányt követően ez már a második jószándékú gesztus Washington részéről a kétoldalú kapcsolatokban.

A szóvivő Pompeo felajánlását megköszönve elmondta, hogy a Nornickel és az orosz állami szervek már eldöntötték, milyen eszközökkel és milyen határidőre fogják megoldani ezt a környezetvédelmi problémát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában