Járvány

2020.03.18. 16:44

Operatív Törzs: tartsák be az intézkedéseket, fogadják meg a tanácsokat

A lakosság ellátása továbbra is biztosított, és elkezdődött a különböző kereskedelmi intézmények nyitvatartásának ellenőrzése, eddig hét esetben kellett kiszabni bírságot – mondta Lakatos Tibor.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs vezetője elmondta, jelen körülmények között a kormány intézkedései arra irányulnak, hogy a vírus terjedésének lassítása mellett a magyar állampolgárok ellátását biztosítsák. Ismertette: a koronavírus elleni rendkívüli intézkedések továbbra is érvényben vannak, az ország területére csak azokat engedik be, illetve azokat engedik át az ország területén, akik ellenőrzésen esnek át. Az átutazó forgalom szempontjából pedig csak azok léphetnek be, akiknek az országon át történő akadálytalan áthaladása biztosított.

Március 12-től kedd éjfélig 2817 hatósági házi karantént rendeltek el, és 5094 olyan ellenőrzést végeztek, amelynek során a hatósági házi karantén szabályainak megtartását vizsgálták.

Ellenőrizték a kereskedelmi intézmények nyitva tartását korlátozó intézkedések betartását is, az önkéntes jogkövetés túlsúlyban van, de hét személlyel szemben már 350 ezer forint értékben szabtak ki bírságot a szabályok megszegése miatt.

Az ezredes elmondta, a határon próbáltak humanitárius módon eljárni, és korábban az átmenő bolgár és román személyforgalomnak biztosítottak lehetőséget, hogy az Ausztriában rekedt személyek haza tudjanak jutni. Volt ennek egy káros hatása is, mivel minden olyan román és bolgár állampolgár, aki gyorsan haza szeretett volna jutni, az Hegyeshalomhoz érkezett az osztrák oldalon, így ma reggelre 29 kilométeres sor alakult ki az osztrák oldalon.

Folyamatos kormányzati és rendészeti egyeztetés zajlik a szomszédos országokkal – mondta Lakatos Tibor. Ennek következtében megindult a személyforgalom is Hegyeshalomnál, és a Szerbiába, Romániába és Bulgáriába tartó személyforgalmat átengedik az országon.

Jelen helyzet szerint Hegyeshalomnál egy óra alá csökkent a várakozás, és Hegyeshalmon kívül, Kópházánál és Rábafüzesnél is megindult a teherforgalom. A lakosság ellátása továbbra is biztosított, az országon belüli és kívüli teherforgalom is zavartalan.

Lakatos Tibor megköszönte a határátkelőkön és az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját, továbbá köszönetet mondott a kereskedelmi egységekben dolgozókét, akik a lakosság ellátását kitartó lelkesedéssel látják el. Eddig minden egyes élelmiszer-szállítmány el tudott jutni a magyarországi telephelyre, még ha kis várakozás árán is. Elmondta: folyamatosan monitorozzák azt is, hogy a vírus helyzetét kihasználva kik azok, aki meg akarják károsítani a magyar embereket. Meg kívánják gátolni, hogy valaki hasznot húzzon ebből a rendkívüli helyzetből.

Mindennél fontosabb, hogy lassítsuk a vírus terjedését

Müller Cecília elmondta, Európában okozza a legtöbb gondot a járvány. A kínai régióból már hetekkel ezelőtt importáltuk az eseteket, ezért Magyarországon bárhol jelen lehet a vírus.

Mindennél fontosabb, hogy lassítsuk a vírus terjedését. Már ötödik alkalommal módosítottuk az eljárásrendet – mondta Müller Cecília. A járvány sikeres kezeléséhez nem elegendő csak az egészségügyi dolgozóknak és a hatósági szerveknek a segítése.

Most kifejezetten a lakosság segítségét kérte az országos tisztifőorvos, mert ha nem tartják be az intézkedéseket, akkor a hatóság nem tud hatékonyan fellépni.

Még mindig nagyon sok idős ember van a tömegközlekedési eszközökön. Fogadják meg a tanácsainkat, mert ők vannak a legveszélyeztetettebb helyzetben. A fiataloktól azt kérte: ne rendezzenek házibulikat, ne menjenek olyan helyre, ahol sokan vannak.

Mindenkitől azt kérte, gyakran és alaposan mosson kezet, akik pedig külföldről tértek haza, vonuljanak önként házi karanténba.

Közölte azt is, hogy gyakorlatilag az ország egész területéről azonosítottak koronavírus-pozitív eseteket. Eddig 1803 mintát vizsgáltak és 58 fertőzött emberről tudnak.

Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, nem adható meg az a konkrét esetszám, amikortól már nem kell kontaktkutatást folytatni. Hozzátette, egy idő után már nem tudható, hogy ki kitől kapta meg a betegséget, hiszen a járvány csoportos terjedése esetén ez fennállhat. „Van az a helyzet, amikor már nem érdemes kontaktkutatást végezni, mert olyan nagy számban vannak megbetegedések” – fogalmazott.

Müller Cecília a betegek állapotáról általánosságban elmondta, a diagnosztizált és kórházban ápolt betegek nincsenek súlyos állapotban. Jelezte,

az elkövetkező időszakban már nem lesz szükség feltétlenül kórházi ellátásra (karanténra) akkor, ha a klinikai tünetek nem súlyosak, elegendő a házi karantén is.

A szakember beszámolt arról is, hogy minden nap jelentenek a kórházak, hogy hol hány lélegeztető gép működik, hány van szabadon és hány tartalék berendezés van az országban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában