Magyar többség

2019.03.22. 12:15

Beperelték a magyar érdekvédők az ukrán központi választási bizottságot

A nagyszőlősi, a beregszászi, az ungvári és a munkácsi járásokban élő magyarok joggal tartanak igényt a magyar körzet kialakítására.

Keresetet nyújtott be az ukrán központi választási bizottság (CVK) ellen Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, mert a testület elutasítja a szövetség által szorgalmazott magyar többségű választókerület kialakítását az idei őszi parlamenti választásokra.

Keresetében Brenzovics László – aki képviselő a parlamentben -

a választásokról szóló ukrán törvény 18. cikkelyére hivatkozik, amelynek értelmében az egyéni választókerületek kialakításánál figyelembe kell venni az ott élő nemzeti kisebbségek érdekeit, valamint a terület nemzetiségi összetételét.

Mint emlékeztetett, a KMKSZ a 2014-es parlamenti választások alkalmával is kérte a CVK-t, hogy alakítson ki az egy tömbben élő magyaroknak egy választókörzetet, a kérést a testület azonban elutasította, a többségében magyarok lakta területeket pedig három választókörzetre osztotta szét – írta pénteken a mukachevo.net munkácsi hírportál.

A KMKSZ elnöke szerint

a jogszabálynak megfelelően a nagyszőlősi, a beregszászi, az ungvári és a munkácsi járásokban élő magyarok joggal tartanak igényt a magyar körzet kialakítására.

Sérelmesnek tartja, hogy a választási törvény megsértésével több választókerület között osztották fel a beregszászi járást, ahol a legmagasabb a magyar választók aránya.

Brenzovics László jelezte, hogy

a KMKSZ többször fordult levélben a CVK-hoz, amely különböző mondvacsinált okok miatt – elsősorban arra hivatkozva, hogy nem tudja, hol laknak a kárpátaljai magyarok, nem tudja kialakítani a magyar választási körzetet – elutasította a kérést.

A bíróság elfogadta a keresetet, és hamarosan megkezdődik az ügy tárgyalása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában