Olvasó

2010.05.20. 06:54

Özönvíz, háromnapos eső

Bakonycsernye - Szinte még be sem fejeződött a sárlavina utáni takarítás, jött a három napos eső: szombattól hétfőig szakadatlan esett, aminek következtében vasárnap hajnalra a Gaja patak kilépett medréből.

Kadlecsik István

Boros Lajos és Kaviczki József polgárőrök teljesítettek szolgálatot szombat éjjel, ők értesítették az alpolgármestert, hogy a Bercsényi utcai hídnál dugó keletkezett a Gaján, az összehordott uszadékfáktól.

Vasárnap és hétfőn is nagy erőkkel küzdöttek a víz ellen. A Petőfi, az Ifjúság, a Rózsa és Bercsényi utcai lakások közül a legveszélyesebb helyzetben a település szélső háza volt, ahol közel száz fő alkotott csatárláncot, hogy a megtöltött homokzsákokkal védjék  a lakóházat az ár ellen. Közben az Ifjúság utcai házaknál is folyamatosan rakták a zsákokat a patak partját erősítve, illetve a házakat védve.

A vöröskeresztes és polgárőr asszonyok főzték és hordták a forró teát, meleg élelmet a szakadó esőben, szélben dolgozó embereknek.

Hősies küzdelemben, derekasan helytálltak a helyi lakosok, a tűzoltók, katasztrófavédelmisek, rendőrök, a büntetésvégrehajtástól érkezett munkások, a 30-35 fő helyi polgárőr.  Vasárnap este, még a pusztavámi polgárőrök is segítségünkre siettek.

A nők és gyermekek is fogták a zsákokat, míg a férfiak töltötték és hordták azokat, ahova kellett.

Hétfő estére, kedd hajnalra aztán csendesedett az eső, levonult az ár, csak a sár, az iszap, a letarolt gabonaföldek, konyhakertek pusztító látványa maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!