Olvasó

2009.10.21. 18:21

Új képviselőket akarnak - az etyekiek levele az önkormányzati miniszternek

FMH - Az etyeki polgárok levele az önkormányzati miniszter részére.

feol.hu

Önkormányzati Minisztérium
Varga Zoltán miniszter részére

Tisztelt Miniszter úr!

Etyeki lakosokként, választópolgárokként, ezúton kívánunk csatlakozni azon, Etyek polgármestere általi kezdeményezéshez, melynek célja a regionális államigazgatási hivatal önkormányzatok feletti törvényességi felügyeleti jogkörének visszaállítása. Településünknek a 2006-os önkormányzati választások óta a harmadik polgármestere van. A képviselőtestület üléseinek jegyzőkönyveiből, melyek az interneten megtekinthetők és meghallgathatók, kiderül, hogy a képviselő-testület semmibe veszi a falu döntését. Nem hajlandóak együttdolgozni a polgármesterrel. Nem csak a jelenlegi polgármesterrel, hanem a 2006-os választás óta a harmadikkal sem, mert a falu többsége nem azt a polgármestert választotta, aki a képviselő-testületnek tetszett. Véleményünk szerint ott, ahol négy év alatt három polgármester van a képviselő-testület miatt,  nem a polgármesterekkel van a probléma.
 A jelenlegi polgármester a képviselő-testület feloszlatására írt ki rendkívüli ülést 2009. szeptember 28-án, ám a képviselő-testület levettea témát  napirendről. Tárgyalni sem volt hajlandó a kialakult helyzetről. Nem kívánjuk taglalni, miben nem értenek egyet s kinek van igaza, hiszen nem feladatunk ennek megítélése, de a Magyar Köztársaság Alkotmánya értelmében (második paragrafus első bekezdés) a Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam. Második bekezdés: a Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, amely a népszuverenitást, választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja. Úgy gondoljuk, hogy a képviselő-testület messze nem a nép akaratát tartja szem előtt, mely szerint neki együtt kell dolgoznia a törvényesen megválasztott polgármesterrel. Mi, Etyek polgárai, úgy gondoljuk, hogy a közös munka nem hajlandóság kérdése, hanem a nép  - melytől ők a hatalmat kapták -  által felruházott kötelességük. Ők ennek a kötelezettségüknek nem tesznek eleget, bizonyították ezt az évenkénti polgármester választásokkal is, de az összes testületi ülés anyaga is tökéletes bizonyíték rá. Ezen kívül az etyeki képviselő-testület működése álláspontunk szerint a jogállamiságot sem tükrözi. A polgármester kezdeményezését, mely  a jogellenes működés megszüntetésére irányult, a képviselő-testület bojkottálta, s  nem riadt vissza attól sem, hogy némely esetben akár jogszabályi előírásokkal ellentétesen cselekedjen.

A jelenlegi polgármester a 2009. szeptember 28-ára összehívott rendkívüli testületi ülés meghívójához csatolta azon okokat, amelyek a jogellenes működést és a polgármesterrel való együtt nem működést igazolják. A falu élete teljesen ellehetetlenedett a polgármester és a képviselő-testület között fennálló viszály miatt. Várhatnánk még egy évet, hiszen akkor nem kellene időközi választásokat kiírni, de akkor a demokrácia és az alkotmányban rögzített alapjogaink lesznek sárba tiporva, miszerint a Magyar Köztársaságban minden hatalom a népé, mely a népszuverenitást, választott képviselői útján, valamint közvetlenül gyakorolja. Úgy gondoljuk, hogy ez a képviselő-testület már messze nem a falu érdekét, akaratát tartja szem előtt, ezáltal megsértve a falu lakosságának szuverenitását. Kérjük önt, adja meg a lehetőséget a településnek, hogy időközi választással az alkotmányban rögzített jogainkat gyakorolhassuk, és az új választások kiírásával tudtára adhassuk a képviselőinknek, hogy azt a bizalmat, amit kaptak, vissza is vehetjük. Szeretnénk végre olyan képviselőket látni a testület soraiban, akik a falu érdekeit nézik, és nem marakodni járnak oda. Amennyiben nincs erre lehetőség, akkor kérjük önt, hogy bármely módon, eszközzel, próbálja meg a törvényesség felügyeletét ellátni, és az alkotmányban rögzítetteknek érvényt szerezni.
Hibázott a falu, mert ezt a levelet nem a második polgármester leváltása után írta meg, hanem ismét várt egy évet, bízván a képviselő-testületben. Tévedtünk, nagy árat fizetünk érte. A falu nem fejlődik, csak a civakodás, marakodás megy. Van még egy évünk az új választásokig, de nem akarjuk ezt az egy évet kivárni. Szeretnénk bízni a demokráciában, a jogállamiságban és abban, hogy még számít valamit az, amit a falu szeretne. Szeretnénk békét, rendet és nyugodt körülményeket, fejlődést. Hivatkozva a helyi önkormányzatokról szóló 1999 évi 65. törvény 96. pont 1. paragrafus b, bekezdésében foglaltakra: mely szerint a helyi önkormányzatokért felelős miniszter kezdeményezi a kormánynál az alkotmánnyal ellentétesen működő helyi képviselő-testület feloszlatására vonatkozó országgyűlési előterjesztés benyújtását. Kérnénk önt, kezdeményezze Etyek település képviselő-testületének feloszlatását, illetve, bármilyen egyéb megoldást várunk öntől a településünk nyugalmának, rendjének visszaállítása érdekében.
Etyek 2009. október 21.
Tisztelettel:
Etyek község lakói

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!