Olimpia

2009.11.13. 02:49

Csak óvatosan! A téli gumi hamis biztonságérzetet adhat

Enying - Másfél millió kilométert vezetett baleset nélkül Paál Béla, az Alba Volán nyugdíjas pilótája a busz volánja mögött. Mire figyeljünk a téli autózásnál? - érdeklődtünk tőle.

B. Kiss László

Nem elég az autóbusz volánja mögött  másfél millió kilométer, de a család hatéves személykocsijának a vezetése is leginkább Paál Bélára marad. A télnek csak kifogástalan műszaki állapotú autóval célszerű nekiindulni,  mondja   a rekorder sofőr. Ő   jövő pénteken viszi a szervizbe a kocsiját átvizsgálásra. Kapóra jön, hogy a közeli napokban meg kell újítania a zöldkártyát és a műszaki vizsgát is. Az autóbuszok négy évszakos gumikkal közlekednek, úgyhogy az enyingi autós 2000-ben, a család rábeszélésére vett először téli gumit az autójukra  -  árulja el. A téli abroncsokat már októberben felrakatta és a fagyálló ablakmosót is betöltötte már.

Ez utóbbin nem érdemes takarékoskodni, a tiszta víz ugyanis ráfagyhat a szélvédőre. Nem maradhat el annak ellenőriztetése sem, hogy mennyi mínuszt bír el a gépkocsiban levő fagyálló folyadék.   A téli gumival kapcsolatban  ma  már a legtöbb autós tisztában van vele, hogy puhább, lágyabb anyagánál fogva  -   legalábbis havon - jobban tapad, mint a nyári. Ez a tudat azonban  sokaknak hamis biztonságérzetet ad. Pedig,  ha jégre fut az autó, és a sofőr túlságosan gyorsan hajt, akkor  teljesen mindegy, hogy a kocsit milyen abronccsal szerelték fel. A jégen a téli gumi is csúszik!  - figyelmeztet Paál Béla, aki szerint előszeretettel fogják a téli  baleseteket a téli abroncs hiányára, pedig sokszor a rosszul megválasztott sebesség  -  a gázpedált taposó láb -  a felelős.   Hólánca a nyugdíjas pilótának sincs. Ám  ha egy útszakaszra kiteszik a hólánc kötelező   táblát, akkor azt  - bírság terhe mellett - akkor is fel kell rakni, ha az aszfalton nincsen hó  -  köti az autósok lelkére.   És még egy megszívlelendő jó tanács. Télen előbb sötétedik, és gyakrabban rosszak napközben is a látási viszonyok. Már pedig alapvető szabály a látni és látszani elve.  Ezért ebben az évszakban különösen fontos, hogy a kocsi lámpái kifogástalan állapotban legyenek.   A téli vezetés   nem csak más felszerelést, de más technikát is követel. Figyelembe kell venni, hogy  a csúszós úton egy kisebb kormánymozdulat is nem várt hatást okozhat. Akinek nincs kellő rutinja, vezessen ezért  nagyon óvatosan!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!